Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Západní novináři prosí ze Sýrie: Jsme zranění, zachraňte nás!

Autor: simao, ČTK - 
24. února 2012
14:30

Po raketovém útoku na povstalecký Homs, baštu syrské opozice, zemřeli dva váleční novináři ze západu. Legendární americká žurnalistka a nadějný francouzský fotograf. Řada dalších však zůstala uvězněná mezi zuřícími boji. BBC pak odvysílala reportáž, v níž Francouzka Edith Bouvier popisuje svá zranění a prosí: Dostaňte nás odsud.

Novinářka francouzského listu Le Gigaro měla smůlu - byla v nepravý čas na nesprávném místě. A na vlastní kůži pocítila syrský raketový útok na povstalecké město Homs.

Utrpěla při něm těžká zranění. Především zlomeninu stehenní kosti, která ji připoutala na lůžko. A i když se jí snaží tamní lékaři pomoct, v obklíčení na povstaleckém území a s výrazně omezenými možnostmi příliš nezmůžou. Nemají potřebnou výbavu, na místě navíc nefunguje ani elektřina.

Jak je dostat do nemocnice?

Edith by přitom nutně potřebovala operaci. Jenže jak ji dostat mimo dosah syrských bojů, které zuří mezi vládními jednotkami a povstaleckou opozicí?

Zdravotníci ze Svobodné syrské armády s ní však prý zacházejí velmi dobře a uctivě. To samé potvrzuje i další raněný, britský fotograf Paul Conroy.

Při středečním náletu však již nebylo pomoci jiným dvěma západním novinářům - legendě válečné žurnalistiky, Američance Marie Colvin a mladému, talentovanému francouzskému fotografovi Rémi Ochlikovi, který se nedávno mohl těšit z jedné cen v soutěži World Press Photo. Snažili se najít úkryt před bombami, dostali však přímý zásah...

Syrskou otázku prý mezinárodní konference nevyřeší

Situaci západních novinářů komplikuje i fakt, že syrské příměří je v nedohlednu.

V Tunisku nyní vrcholí přípravy na mezinárodní konferenci, která má probrat syrskou otázku. Zúčastní se jí samozřejmě i ministři Evropské unie, včetně zástupců z Česka.

Zvažují se sice další sankce proti neposlušné syrské vládě, která však boje zastavit nechce. A navíc nebyla k jednání ani přizvána. Právě proto se řada expertů domnívá, že problematickou syrskou otázku nemá konference šanci vyřešit.

Syrská hlava státu Bašár Asad se mezitím sešel se zástupcem Ruska. A ten poté média informoval: Prezident odstoupit nehodlá. Boje v Sýrii tak s největší pravděpodobností budou pokračovat i nadále. Dočkají se pomoci alespoň zranění západní novináři?

marais ( 25. února 2012 10:49 )

Zvláštní ,co tam ti novináři dělají, jak se tam dostali, protože museli projít mnoha vládními syrskými kontrolami, a ti tam cizince nepouštějí.SYRSKOU OPOZICI VYTÁHNĚTE Z DĚR A PŘINUŤTE K JEDNÁNÍ U KULATÉHO STOLU, at řeknou, co chtějí..

hofihofi ( 25. února 2012 04:05 )

No snad je tam nekdo poslal, jejich agentura, stat, firma, ktera je plati, tak ta snad ma povinnost se postarat, soukromne tam asi nejsou. A ssamo ze tam sli za penize.

baworak ( 24. února 2012 22:33 )

Tak proč jste tam lezli? Pro prachy a ještě kalit vodu ve prospěch bílé hvězdy? Potom ať soudruzi za velkou louží pošlou pomoc.Jinak mne vúbec nezajímáte

gogo ( 24. února 2012 18:34 )

Libye ... Irák ... Jugoslávie ... Afghanistán... a nyní Sýrie .... Propaganda pro masy hlupáků je stále stejně jednoduchá až primitivní... ... I Hitler měl své důvody pro agresi... Všude kam vpadl .... Prý vítězů se již nikdo neptá zda byli v právu... Zdá se, že to platí stále...

monsegur ( 24. února 2012 16:56 )

Doufám,že po vzoru Hitlera, nebude tento záminkou k další invazi.Jinak jich žádná škoda není, jsou to jen hlásné trouby tajných služeb.

Zobrazit celou diskusi