Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Američani ocenili hrdinu z Česka: Došel pro zmrzačeného vojáka po zaminované cestě

Autor: oj - 
15. února 2012
10:36

Rotný Michal Novotný převzal z rukou náčelníka US Army 4. nejvyšší bojové ocenění americké armády - bronzovou hvězdu za záchranu zraněného vojáka. Po výbuchu nálože zůstal Američan ležet s utrženýma nohama a rukou. Novotný mu  přes hrozící nebezpečí přispěchal na pomoc.

Úkol Američana zněl jasně. Zjistit jestli v terénu kolem afghánské provincie Lógar nejsou výbušniny, aby mohla patrola obrněnců bez problémů projet. Výbušnina tam byla minimálně jedna. Nebýt Novotného stala by se americkému vojákovi osudnou.

Přestože věděl, že může přijít o život, neváhal a okamžitě se vydal na záchranou akci zraněného vojáka. „Jsem bojový zdravotník, byla to moje práce,“ říká skromně Novotný. „Ocenění si samozřejmě vážím, ale medaile není tak důležitá jako to, že se podařilo zachránit život toho vojáka. Slyšel jsem, že se mu teď narodilo druhé dítě a má tedy důvod, pro co žít,“ uvedl rotný Michal Novotný po návratu z šestiměsíčního působení v Afghánistánu domů.

„Pevně věřím, že i domácí česká veřejnost bude na své vojáky pyšná,“ řekl náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek.

„Vojáci Armády ČR odvádějí v Afghánistánu skvělou práci, kterou naši spojenci velmi oceňují. Jsem hrdý na každého z nich. Rotný Michal Novotný svým bezchybným výkonem přispěl k záchraně toho nejcennějšího, lidského života. Za to mu patří dík,“ řekl ministr obrany Alexandr Vondra.

martikmonty ( 25. března 2012 07:46 )

cech pomuze ve valce ale treba francouzi ty jeste udaj kamarada aby si nahodou neodreli koleno pak se vratej do francie a nekolik mesicu se lecej s malinkate odreniny a zdimou stat o nehorazne odskodneni takhle se to ma delat vy tupci. A TOHLE JE ZE SKUTECNOSTI

milelaw ( 25. února 2012 22:09 )

milelaw ( 25. února 2012 22:09 )

Good for you Mr. Novotny; you are a true hero! And for the rest of you little pathetic Czech cowards, this guy is a real man ... not like the rest of you posting your idiotic comments while sitting on your at home, getting fat.

jaga17 ( 25. února 2012 21:40 )

Žižka byl také žoldák....třeba v takové bitvě pod Grunvaldem v 1410!

12356 ( 15. února 2012 17:37 )

ahoj pgga  rada Te vidim

Zobrazit celou diskusi