Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Pane Grebeníčku: Váš bratranec umrzl na ulici!

Autor: Veronika Pukačová, Slávka Červená, Ladislav Křivan - 
11. února 2012
07:23

Zarostlý, promrzlý na kusu molitanu v parku, s nohama samý vřed a bez chuti žít. Ostatní bezdomovci v pražské Michli věděli, že Jan Grebeníček je bratrancem exšéfa komunistů Miroslava Grebeníčka (64). Reportéři Blesku s ním mluvili ještě v mrazivé noci ze středy na čtvrtek. Právě »oslavil« své 60. narozeniny. V noci na včerejšek ho pak záchranka promrzlého odvezla do nemocnice. Nebylo mu pomoci, po hodině zemřel. A přestože si Blesk ověřil, že skutečně byl příbuzným Grebeníčka, poslanec jen vzkázal: „Toho pána lituji, nicméně ho neznám.“

Před revolucí hodnost kapitána, fůra peněz, cestování po celém světě, teď matrace na prochladlé zemi a pár igelitek. Když reportéři Blesku objevili bezdomovce Jana Grebeníčka (†60), který měl i občanský průkaz na toto jméno, ležel obalený hadry mezi stěnou domu v parčíku v pražské Michli.

Ráno po mrazivé noci ho tam kontroloval také jeho kamarád Honza. „Když se dlouho nebudil, říkal jsem si, že už to má za sebou. U něj je to možné každým dnem, spí tady v zimě a navíc má ošklivé bércové vředy,“ rozpovídal se Honza.

Grebeníček už bez pomoci přátel nemohl ani chodit. Reportéři Blesku mu tedy nabídli, že ho odvezou do nemocnice a zařídí mu nocleh. „Ani náhodou, vyberte si někoho jiného, takových nás je. Budu vám citovat jednoho psychologa, ten o někom říkal, že zemřel rád a dobrovolně. To je můj případ,“ odmítal pomoc bezdomovec Grebeníček. Za pár hodin se mu hrozivé přání splnilo!

Video  Bratranec komunisty Grebeníčka je bezdomovec  - Veronika Pukačová
Video se připravuje ...

„Před jedenáctou jsme obdrželi oznámení, že v Ohradní ulici sedí muž, který nejeví žádnou aktivitu. Byl silně podchlazený a vydával jen vzdechy. Záchranka ho dopravila do nemocnice,“ popsal Blesku šéf strážníků v Praze 4 René Štýbr. Jenže ani ne za hodinu muž na následky podchlazení zemřel.

Ještě předtím, než se osud kdysi mocného důstojníka vojenské kontrarozvědky naplnil, pro něj Blesk hledal pomoc u jeho bratrance z druhého kolene, poslance Miroslava Grebeníčka. Ten ale tvrdil, že nikoho takového v příbuzenstvu nemá. „Je mi líto každého bezdomovce a zvlášť když v těchto mrazech umírají, ale musím konstatovat, že dotyčná osoba není mým příbuzným. Všechny velmi dobře znám, takže tohle je vyloučeno,“ řekl Blesku poslanec. Je ale možné, že o svém vzdáleném bratranci ani neví.

Sám Jan se o svém bratranci »z druhého kolena« odmítl bavit. Byl ochoten mluvit jen o sobě. Do revoluce sloužil u armády, a to třeba u letců v Libyi nebo v Iráku. „Pracoval jsem také u vojenské kontrarozvědky v motostřelecké divizi,“ pochlubil se. Že mluví pravdu, potvrdily i záznamy v archivu bezpečnostních složek.

A jak se vlastně muž, který podle svých slov vydělával miliony, ocitl na ulici? „Peníze šly do světa,“ mávl jen rukou. Jeho přátelé ale Blesku prozradili, že Grebeníček, sice nějaké peníze utratil a s většinou mu prý utekla manželka.

Tak úplně se s tím asi nikdy nesrovnal. Provizorní noclehárnu si totiž udělal jen kousek od domu, kde s manželkou žil.

Ve čtvrtek před půlnocí se Janův nešťastný osud naplnil... Je pozdě na pomoc. Tak snad aby poslanec Grebeníček zaplatil svému vzdálenému příbuznému alespoň pohřeb...

Příbuzenství Grebeníčků: Bratranec přes koleno!

Otec Miroslava Grebeníčka Alois, podle svědků krutý dozorce v komunistickém vězení, měl spoustu bratranců a jednoho z nich – Jana Grebeníčka – také v Praze. „Tento strýc měl syna Honzu, a to byl s největší pravděpodobností ten pán bez domova,“ svěřila Blesku členka rozsáhlé rodiny rodu Grebeníčků, který pochází z Jalubí na Uherskohradišťsku. Podle ní je možné, že Miroslav o »bratranci přes koleno« neví, protože příbuzní jsou roztroušeni různě po republice a poslanec se se svou nejbližší rodinou drží od ostatních dost stranou.

lukreciaborgia ( 12. února 2012 09:40 )

ví o tom tvoje žena,co to tu o ni meleš??Co nosí a co má na ***i?Co na to ona??

kravskyocas ( 12. února 2012 09:33 )

takže každý kdo má stejné příjmení je Grebeníčkův bratranec a ten se o něj musí starat ? plesk to už trochu přehání

ostravsky ( 12. února 2012 06:02 )

Ubohé žvásty redaktora Blesku. Jestli hledáte viníka těchto lidských tragedii tak je hledejte v systému!

www.stridavka.cz ( 11. února 2012 21:05 )

Pokud je pravda, že s penězi utekla manželka, pak je to další případ, kdy žena připraví i dobře zajištěného muže o vše. Aneb bezdomovcem snadno a rychle se správnou ženou...

wojtylak ( 11. února 2012 20:43 )

Grebeníček starší byl HRDINA a dělal to správně.

Zobrazit celou diskusi