Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Líbající ďábel Gorbačov oslavil osmdesátku

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Martin Melichar, apk - 
3. března 2011
14:52

Proč ne, řekl na dotaz, zda by měla být zbořena Berlínská zeď. Předtím se ale líbal s šéfem komunistické Německé demokratické republiky tak, že se červenala i jeho přihlížející manželka. Život Michaila Sergejeviče Gorbačova, který ve středu oslavil své 80. narozeniny, je plný rozporů. Byl zapřísáhlý komunista, ale Sovětský svaz a jeho říši položil na lopatky...

Právník Gorbačov v rozhovoru pro německý deník Bild přiznává: „Byl jsem zapřisáhlým komunistou, věřil jsem ve Stalina. Jako téma své diplomové práce jsem si vybral právě jeho. Věřil jsem v komunismus z celého svého srdce.“ Dodává však, že »člověk se mění«.

Sladkosti mi schovává dcera

V rozhovoru také popisuje, jak si udržuje v takovém věku kondici: „Tajemstvím je moje žena Raisa. Mnoho desítek let mě nutí, abych denně chodil 6 kilometrů pěšky, o zbytek se stará má dcera Irina, která mě všemi silami drží daleko od sladkostí.“

Zlom v politikově směřování nastal v březnu 1985, kdy se po smrti Konstantina Černěnka stává Gorbačov generálním tajemníkem KSSS. Od této chvíle mohl uplatnit své zkušenosti z cest po Západě a zahájit reformu stagnující komunistické strany, a především státní ekonomiky.

Čtvrina Rusů ho považuje za zrádce

Pro jeho reformní kroky z té doby se vžily především dva pojmy. Perestrojka neboli přestavba a glasnosť, která vyjadřuje otevřenost. Gorbačov změnil Sovětský svaz a s ním i uspořádání poměrů v Evropě. Poprvé od dob Leninovy vlády umožnil soukromé podnikání, větší svobodu slova, propustil tisíce politických vězňů a disidentů.

Navázal přátelské diplomatické vztahy se Západem. Tehdejší britská premiérka Margareth Thatcher dokonce prohlásila: „Mám ráda Gorbačova – můžeme spolu dělat byznys.“ Roku 1990 se stal prvním a zároveň posledním prezidentem SSSR, který se rozpadl 25. prosince 1991.

Zatímco Západ považuje Gorbačova za hrdinu a roku 1991 mu udělil Nobelovu cenu míru, mnoho Rusů nemůže dodnes »Gorbimu« přijít na jméno. Čtvrtina národa ho považuje za zrádce a strůjce zániku supervelmoci.

JAK ŠEL ČAS S GORBAČOVEM

barry3005 ( 5. března 2011 20:25 )

co to je za politická zhovadilost. Gorbi je na celém světě oblíbený. Kdyby ho nebylo ( H. Kohla), tak Českoslovenso a jiné východní státy by v roce 89 a v lednu 90 byly srovnány se zemí.Takovou blbost můźe napsat jenom zaostalý komunista. Kdyby ho nebylo, tak by jsi dnes netelefonoval s mobilem.Jeste porad by jsi čekal na telefonní kabel a jezdil v Ladě. Mpžná by pro tebe bylo taky lepší.

carodejnice398leta ( 3. března 2011 16:04 )

dík za prognosu .....svuůj názor neměním,Tvůj nenapadám.......myslím si o Tobě totéž ,Ty větší hrdino.............(ani bys to tu nepsal,jelikož by nejspíš žádný Blesk nebyl..... )..........a pokud je na stará kolena senilní..to nevím,připouštím......v současnosti o tom dnes již starém pánovi moc nevím.........a hlavně at se nedožiješ senility ve stáří,Ti přeju..PS:s Václavem bych ho nesrovnávala-ale co člověk,to mínění.............nazdárek-heslo"pitomost"-napadající starý pse

carodejnice398leta ( 3. března 2011 15:24 )

Ať už byl politicky laděný tak a nebo tak.....připadal a připadá mi jako velmi silná osobnost.a to mu jako politikovi(presidentovi) i jako člověku-narozdíl od některých-dodává na majestátu(a ten se od státníků očekává.....)

Zobrazit celou diskusi