Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

World Press Photo: Tohle je nejlepší snímek

Autor: ČTK, mivr - 
10. února 2012
13:20

Vítěz World Press Photo už byl vyhlášen! Hlavní cenu prestižní soutěže vyhrál snímek z nepokojů v Jemenu, jehož autorem je španělský novinář Samuel Aranda pracující pro americký list The New York Times.

Podle porotců se fotografovi podařilo zachytit mnoho aspektů takzvaného arabského jara, tedy vlny revolucí, která se loni rozlila po oblasti severní Afriky a Blízkého východu. Na vítězné fotografii z loňského října žena zahalená do černého roucha, s nímž kontrastují bílé chirurgické rukavice na jejích rukou, drží v náručí zraněného příbuzného před provizorní nemocnicí zřízenou v mešitě v jemenském hlavním městě Saná. Nemocnice vznikla poté, co se demonstranti protestující proti prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi střetli s vládními jednotkami.

"Snímek ukazuje dopady velkých událostí ... na lidi," řekl předseda poroty Aidan Sullivan. "Možná se nikdy nedozvíme, kdo ta žena se zraněným příbuzným v náručí je, ale společně vytvářejí živoucí obraz odvahy obyčejných lidí, kteří pomohli napsat významnou kapitolu v dějinách Blízkého východu," dodal Sullivan.

Dalším velkým tématem, které loni přitáhlo fotografy z celého světa, byla ničivá přívalová vlna tsunami v Japonsku. Do World Press Photo se přihlásilo více než 5000 profesionálních fotoreportérů, kteří do soutěže dodali přes 100 000 snímků. Španěl Aranda coby vítěz hlavní kategorie dostane prémii 190 000 korun.

babcaa ( 10. února 2012 17:42 )

"Možná se nikdy nedozvíme, kdo ta žena se zraněným příbuzným v náručí je, ....." Jak mohou vědět, že ten zraněný je její příbuzný, když ani nevědí, kdo ta žena je?

pompadurka ( 10. února 2012 15:34 )

Uzasny snimek.

Zobrazit celou diskusi