Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Holčičku (9) požírala rakovina: Transplantovali jí 6 orgánů

Devítiletá Američanka Alannah podstoupila transplantanci 6 orgánů
Devítiletá Američanka Alannah podstoupila transplantanci 6 orgánů  (Autor: reprofoto ABC)
Autor: šim - 
2. února 2012
14:28

Zhoubné nádory napadly devítileté Alannah šest orgánů. Rakovina se navíc rychle šířila směrem k srdci. Selhala chemoterapie i operace. Alannah dělil od smrti jen krůček. Lékaři tak udělali riskantní rozhodnutí. Dívence transplantovali všechny postižené orgány.

Jícen, játra, žaludek, slinivku, slezinu a tenké střevo. Všechny tyto orgány devítileté Američanky Alannah Shevenell při jedné operaci transplantovali lékaři z dětské nemocnice v Bostonu.

Byla to ta poslední a nejrizikovější možnost, jak malou holčičku zachránit. Obrovský nádor prorůstal jejím tělíčkem a hrozilo, že brzo napadne také srdce. „Bylo to jako monstrum, slizké a obrovské. Vypadalo to jako nějaká chobotnice, která pohlcovala její vnitřnosti,“ nechala se slyšet dívčina babička.

Na vhodného dárce čekala Alannah téměř rok. Dárce našli loni v říjnu, tým lékařů se tak okamžitě začal připravovat na náročnou 14hodinovou operaci. „Museli jsme odstranit všechny napadené orgány, protože nádor se rozrůstal a prorůstal do sousedních,“ řekl televizi ABC ředitel nemocnice Dr. Heung Bae Kim a současně vedoucí týmu, který Alannah zachránil.

Skoro deset hodin jsme strávili odstraňováním nádoru z orgánů, které v těle zůstávaly. Orgány od dárce pak byly do těla pacientky vloženy v jednom celku. Čekali jsme, až začnou reagovat,“ vysvětlil postup doktor Kim.

Alannah se z náročné operace pomalu zotavuje. Z nemocnice je už doma obklopena celou rodinou. Doživotně musí brát léky na potlačení imunity, aby nedošlo k odmítavé reakci těla na cizí orgány. To je však jen malá cena za život.

Dívenka se nyní může radovat z tak běžné činnosti jakou je jídlo. Dosud byla krmena sondou přímo do žaludku. „O víkendu poprvé ochutnala koláč, byla tak šťastná,“ řekl médiím doktor Kim.

dopdel ( 2. února 2012 15:46 )

Hodně štěstí,bude ho holčička moc potřebovat. A velký dík doktorům.

jaramila ( 2. února 2012 15:03 )

Čest a chvála doktorům, jsou to machři!

pea.p ( 2. února 2012 14:46 )

Někde, někdo jiný musel umřít, aby ona mohla mít šanci žít. Doufám, že se s tím její tělo popere a rakovina se nevrátí. Držím palce

Zobrazit celou diskusi