Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajemný indiánský kmen opustil prales a útočí na turisty

Záběry civilizací neposkvrněného kmene jsou nejdetailnější, jaké byly zatím pořízeny.
Záběry civilizací neposkvrněného kmene jsou nejdetailnější, jaké byly zatím pořízeny.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, oj - 
1. února 2012
14:42

Izolovaný peruánský kmen Mashco-Piro opustil bezpečí pralesa a přiblížil se k břehům jedné z amazonských řek. Nikdo neví proč. Luky a šípy útočí na lidi, kteří se po řece plaví. Indiáni byli poprvé spatřeni loni v lednu.

Peruánské úřady se nadále snaží udržet kmen v izolaci. V říjnu byl vážně zraněn lesní strážce a o měsíc později skončil šíp v srdci místního indiána z kmene Matsiguenka.

Nicolás "Shaco" Flores dlouhodobě udržoval se skupinou Mashco-Piro vztahy. Hovořil dvěma příbuznými dialekty, a proto se s nimi dokázal domluvit. Podle španělského archeologa Diega Cortija, který díky němu indiány Mashco-Piro spatřil a také vyfotografoval, jim Flores dokonce poskytl několik mačet a hrnců na vaření. Důvodem jeho smrti podle něho mohlo být to, že jim nedodal další mačety a nádobí, respektive možná považovali zemědělský pozemek, kde byl Flores zabit, za příliš blízký jejich vlastnímu teritoriu. Jeho smrt ale nyní prakticky znemožňuje jakýkoliv kontakt s tímto kmenem, protože Shaco byl jediný, kdo se s nimi mohl dohovořit, řekl Cortijo.

Organizace Survival International zveřejnila snímky členů skupiny na říčním břehu - jde o "nejpodrobnější záběry indiánů bez kontaktu s civilizací, jaké kdy byly zachyceny fotoaparátem", zdůraznila organizace, která se aktivně zasazuje za obranu života a práva příslušníků starodávných kmenů.

Počet příslušníků Mashco-Piro je odhadován na několik stovek; žijí v národním parku Manu. Není známo, proč opustili svůj relativně bezpečný pralesní domov. Antropoložka Beatriz Huertová soudí, že důvodem je možná klesající izolovanost jejich původního prostředí. Severní část Madre de Dios, kde kmen žije, je zasažena rozsáhlou těžbou dřeva. Huertová také varovala, že nárůst leteckého ruchu spojeného s těžbou ropy a zemního plynu v oblasti nepříznivě ovlivňuje přirozená loviště a stále více vyvolává migraci kočujících kmenů.

Skupina na říčním běhu má kolem 60 členů, mezi nimi 25 dospělých. Žijí navíc podle vlastních společenských pravidel; patří k nim například i praxe unášení žen a dětí z jiných kmenů.

Vědci jsou zmatení

Vědci jsou teď ale zmateni jejich jednáním. "Vypadá to, jako by chtěli přitáhnout trochu pozornosti, což je poněkud divné, protože vím, že při jiných příležitostech na lidi útočili," upozornil univerzitní profesor Carlos Soria. "Zdá se, že nechtěli, abychom se k nim přiblížili, ale vím i to, že jedinou věc, kterou od nás chtěli, byly mačety a hrnce."

Už v srpnu úřady vydaly zákaz proplouvajícím plavidlům, aby se přibližovala ke břehu. Nejen že byli indiáni fotografováni, ale turisté jim na místě nechávali také oblečení. Zajistit dodržení zákazu ale nebude jednoduché.
Mashco-Piro jsou jedním z 15 dosud "nekontaktovaných" kmenů v Peru - ty mají dohromady 12.000 až 15.000 příslušníků žijících v pralesích východně od And. SI odhaduje celkový počet nekontaktovaných domorodých kmenů na světě na stovku.

e.44 ( 2. února 2012 12:40 )

Ty jsi skutečně hloupej a srovnáváš nesrovnatelný Ti indiáni žijí vlastně díky izolaci od civilizace způsobem života jaký byl normální před staletími. Pro ně je normální chránit si životy, území a obživu s primitivní zbraní v ruce. V současnosti má civilizovaný člověk na obranu svých práv zákony (v případě cikánů to sice u nás bohužel neplatí a pokud to takhle půjde dál, začnou lidé čím dál častěji sahat po zbraních, ale to je jiné téma, jde o selhání civilizace vinou státu a bylo by na dlouho). Co se přistěhovalců obecně týká, vůbec nic proti nim nemám a vůbec bych je neřešila, pokud by se přizpůsobili všem zvyklostem v zemi kam se přistěhují a respektovali by její zákony. Pokud k tomu nejsou ochotni, tak ať zůstanou ve své zemi, kde je nebude nikdo "diskriminovat". Ovšem pokud se někam nacpou a nepřizpůsoběj se, pak by se to mělo řešit okamžitou deportací. Deportací, která je v současné době civilizovanou "zbraní" proti vetřelcům. Ale nemůžeš chtít po indiánech, kteří žijí způsobem života netknutým civilizací, aby se bránili proti vetřelcům civilizovaným způsobem který ani neznaj.

moncicacka ( 2. února 2012 11:51 )

Máte snad nějaké lepší řešení?

honza51 ( 1. února 2012 22:52 )

Já to popletené nemám, vím o čem mluvím, ale vy nejste schopni uvažovat o podstatě problému . Tady se oháníte územím, lovištěm atd. Ale na druhé straně odsuzujete jiné národy a skupiny, kteří dělají v podstatě totéž, já jsem dal příklad cikány, ale věděl jsem, že to vyvolá vlnu odporu, ale to samé platí i o muslimech. "My" jim tam lezeme, "my" je chceme předělávat a převychovávat, ale když se brání (jako teroristé), tak s tím samozřejmě nesouhlasíme. Tak potom o čem je to všechno? Jedni na to právo mají a jiní ne? Ale zase tady to nepíšu proto, že bych schvaloval to, co dělají muslimové, ale proto, že je to zase něco podobného. A proto jsem psal, že ANI TI INDIÁNI NEMAJÍ PRÁVO ZABÍJET LIDI KOLEM SEBE a jestli je pravda, že je nikdo nevyprovokoval, tak to už vůbec ne . Ale jak vidím, tady se to smrskne na to, že cikáni jsou "parazité" atd. To je na debatu ústní, ne psanou, těžko se to takhle vysvětluje.

honza51 ( 1. února 2012 22:42 )

Jasně, já vím, že se to moc srovnávat nedá , ale schvalování zabíjení jen tak, protože se tady objeví někdo jiný, je hloupé . Takže to znamená, že bychom měli zabíjet cikány (to tady určitě najde kladnou odezvu ), vietnamce a jiné přistěhovalce a to jenom proto, že si budeme myslet, že nás ohrožujou atd? Uvažuj dřív, než se tady rozohníš.

keep.smiling ( 1. února 2012 21:41 )

hnusnější názor se tady neobjevil pomalu už rok. co vy jste to zač? Jak málo v sobě toho lidského máte!!

Zobrazit celou diskusi