Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Český student zemřel na Papui-Nové Guinei při sběru hmyzu

Autor: jos - 
30. ledna 2012
10:22

Ze studijní cesty do exotické Papui-Nové Guinei se student Jihočeské univerzity a nadějný vědec Pavel Pokluda (†26) bohužel živý nevrátí. V pátek spadl během výzkumu do rokle a zraněním podlehl. V oblasti Madang zkoumal hmyz.

Pokludovi bylo nedožitých 27 let. Pocházel z Horního Újezdu u Litomyšle. Byl studentem Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a zároveň působil jako začínající věděc v Entomologickém ústavu.

Novou Guineu miloval a domorodci měli rádi jeho. Díky své vysoké postavě si vysloužil přezdívku Nejvyšší muž v Nagadě. Vážili si ho i proto, neboť skvěle ovládal místní jazyk zvaný Tok Pisin.

Jeho smrt zasáhla i rektora a biologa Libora Grubhoffera. "Jsem z toho velice smutný, je to veliká ztráta pro univerzitu i ústav. Smutná zpráva přišla mailem, podrobnosti ukáže až vyšetřování. Pavel byl zanícený nadšenec, který se vydával do těchto exotických míst. Po letech, kdy podobné projekty děláme, je to pro nás obrovská rána," řekl pro Denik.cz zdrcený rektor.

Pavel Pokluda od jara 2011 zkoumal v oblasti Madang hmyz a pomáhal se vzděláním místního domorodého obyvatelstva. Ubytován byl v kempu Ubii nedaleko vesnice Jawan, kde je i provizorní letiště. Zemřel při práci, kterou miloval a kvůli které neváhal podstupovat riziko.


tudors ( 31. ledna 2012 14:45 )

nechcem zasahovat do nejakej diskusie na ceskych portaloch ani sa zastavat pisatela ale podla koncovky jeho nicku ide zrejme o Trnavu a kazdy vie ze Trnava nie je na vychode,myslim,ze to patri k vseobecnemu vzdelaniu a nikdy v tych miestach neboli ziadne salaše je to zapadne Slovensko a od vychodu dost vzdialene,ty budes zrejme nejak zaujaty voci Slovakom...

zelena.karkulka ( 30. ledna 2012 20:13 )

je ti úplně dobře??

inkwizitor ( 30. ledna 2012 16:32 )

po.s.r.al ses dedku? pod do Tater, čeká te tam laviňka, enem pro tebe ))

adorator ( 30. ledna 2012 16:30 )

tak sorry paní redaktorko

grex ( 30. ledna 2012 15:06 )

Zobrazit celou diskusi