Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Tomáš si v Německu odskočil na záchod, autobusák mu ujel

Autor: simao - 
24. ledna 2012
11:18

Cesta z francouzského Grenoblu zpátky do vlasti se mladému Čechovi Tomášovi (21) velmi nepříjemně protáhla. Při zastávce v německém Mannheimu si chtěl krátce odskočit, řidič mu však mezitím ujel. Aby smůly nebylo málo, jeho spící přítelkyně Andrea zjistila, že s nimi Tomáš není, až za 1,5 hodiny. Autobusák už v té době nechtěl o návratu zpátky pro Tomáše ani slyšet a nechal ho napospas vlastnímu osudu. V krátkém tričku a bez telefonu.

Znají to všichni cestující, kteří čas od času vyrazí na dálkovou jízdu autobusem. Při stovkách kilometrů dělají řidiči povinné pravidelné zastávky u benzínových stanic. Pro Tomáše, který se vracel z dovolené, se jedna z nich změnila v nenadálé drama.

Tomáš Š. (21) z Karvinska si na cestě z francouzského lyžařského střediska Grenoble chtěl v německém Mannheimu jen na chvilku odskočit. Když se vracel, stačil jen v údivu zahlédnout, jak mu autobus mizí v dáli. I s jeho milovanou přítelkyní Andreou.

"Spala, a když se pak probudila, sháněla se po mně. Nikdo nic nevěděl. Šla za autobusákem, jestli by se mohl vrátit zpět. Řekl jí, že si to nemůže dovolit, nabrat tříhodinový skluz," řekl Blesku Tomášův bratr. Snažila se ho přemluvit i tím, že by se zeptala všech cestujících, jestli jim to nevadí. Ani to však nepřicházelo v úvahu.

Co teď? Tomáš u sebe neměl doklady ani telefon, pouze nějakou hotovost. Vyrazil navíc v tričku s krátkým rukávem. V nepříjemné vánici se mu nakonec podařilo dostat se na tamní vlakové nádraží a přes Frankfurt a Norimberk se dopravil zpátky do Prahy po vlastní ose. Jeho neplánované dobrodružství dopadlo dobře.

Tomáš Š. (21) zažil dramatický návrat z francouzského lyžařského střediska Grenoble Tomáš Š. (21) zažil dramatický návrat z francouzského lyžařského střediska Grenoble | Archiv Blesku

Rodiče vystrašení a pak naštvaní

Když jeho rodina zjistila, co se stalo, začala se o Tomáše samozřejmě strachovat. Neměli však nejmenší šanci ho jakkoliv kontaktovat.

Situaci přihlížel ze zahraničí i starší bratr Robin. Když zjistil, že vše dopadlo dobře, sdělil Blesku: "Rodiče se nejdřív obávali, teď jsou naštvaní. Kdyby neměl štěstí, nedostane se z toho takhle," uvedl na adresu svého bratra, který cestu do Prahy po hodinách napjatého čekání zvládl.

Společnost Eurolines, se kterou se Tomáš vezl, se však zdráhá převzít zodpovědnost za zapomenutého pasažéra. Tomášovi sdělili, že pochybil, když se řidiči při opuštění autobusu výslovně nenahlásil. V Mannheimu totiž vystupovali i další lidé, kteří se spojem dál nepokračovali.

Cesta z Německa přišla Tomáše v souhrnu na 110 euro. Měl štěstí, že mu zbyly nějaké peníze. Proplatí mu společnost v reklamačních řízení tyto opravdu nečekané náklady?

gabi50 ( 25. ledna 2012 08:25 )

Proboha když se to vezme do důsledku,tak proč by se neměl dostat z Německa domů,copak je to nějaký dement? Nevysadili ho přece na Aljašce

boura ( 25. ledna 2012 07:41 )

Jezdím do zahraničí autobuem poměrně často a tak vím, že tohle nebylo pauza na čůrání ale jen přestup. Ten mazel neměl venku co dělat, záchod má v autobusu. Tohle bylo normální linka a né zájezd, kde se neustále přepočítávaj účastníci. Ve vlaku taky průvodčí nekonroluje kupé, jestli náhodou v Kolíně někdo nešel močit. Jestli musel tak nutně ven, měl to minimálně říct té svojí slečně a taky řidiči. Tohle byla prostě jeho chyba, teď by měl držel pusu a stydět se za svoji hloupost...

robisss01 ( 25. ledna 2012 01:43 )

Simoo tady Robin,napsal jsi to dobre,klobouk dolu a dekujeme ze jsi to vypustil do sveta..Co se jazyku tyce,tomas neumi zblebtnout nemecky to vim,proto jsem mozna rikal,ze neumi cizi jazyk..francouzstinu zvlada dokonale..ale to mu asi bylo prd platne v nemecku..jestou jednou dekujeme!

simao ( 24. ledna 2012 21:33 )

Co se jazykové vybavenosti Vašeho přítele týče, informace pocházela přímo od Tomášovo bratra... Je však možné, že šlo jen o nešťastné či nepřesné vyjádření. Nicméně jelikož nechci podávat lživé informace, onu poznámku o jazycích jsem vypustil. Pro význam textu ostatně není zásadní

gabi50 ( 24. ledna 2012 19:16 )

Reaguji pouze na to,co bylo napsáno v článku,nic víc,nic míň.Že byla informace nepravdivá,za to nemohu,napadej Blesk a nikoliv mě, když už se tu bušíš v prsa jako nějaká Johanka z Arku,tak se postarej,ať píšou pravdu a ne bláboly.Blbce z tvýho kluka,že neumí žblebtnout jinak něž česky, jsem neudělala já, ale nějaký bulvární pisálek

Zobrazit celou diskusi