Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nechutní vykradači hrobů: Ničili lebky kvůli zlatu, vybrali i hrobku biskupa

Dvojice si vybírala především staré německé hroby
Dvojice si vybírala především staré německé hroby  (Autor: Foto – Policie ČR a Ondřej Čermák)
Autor: Ondřej Čermák - 
19. ledna 2012
05:49

Vrchol nechutnosti! Tak mluví kriminalisté o dvou zlodějích (38, 37), kteří za několik měsíců vykradli a zdemolovali desítky hrobů a hrobek. Jeden měl doma dílnu, ve které kvůli zlatu rozebíral ostatky vzaté z rakví. Několik lidských lebek dokonce naaranžoval na poličkách. Dvojice zřejmě vykradla i hrobku litoměřického biskupa Josefa Koukla, který zemřel loni v květnu.

Jeden kradl, druhý hlídal. Tak postupovala dvojice zlodějů, která za zhruba tři čtvrtě roku vykradla a poničila obrovské množství hrobů na Ústecku a Litoměřicku. „Bude jich několik set. Prokázali jsme jim zatím 70 hrobek na 18 hřbitovech a škodu za půl milionu,“ potvrdil litoměřický kriminalista Martin Munster.

Hlavní pachatel, muž z Litoměřic (38), odsouval náhrobní desky a po žebříku se spouštěl dolů. Dřevěnou rakev rozlámal, zinkovou či cínovou rozpáral. Z hrobů bral zlaté zuby, šperky či medaile. Někdy bral celé lebky a čelisti. Ty pak v klidu domácí dílny rozebral a zbavil zlata.

Dvojice zřejmě vykradla i hrobku nedávno zesnulého litoměřického biskupa Josefa Koukla, z jehož těla zmizely biskupské insignie. Muži jsou nyní ve vazbě, hrozí jim pouhé tři roky vězení.

velehrad ( 20. ledna 2012 11:37 )

Názor,že se má zlato po smrti vyndavat je hloupý, protože ty hroby byli 100 i více roků staré a té době nikoho nikdy nenapadlo, že by se našel člověk co by je vykrádal.A cikáni ti pachatelé ( světe div se nejsou ).Představte si, že ten muž z Litoměřic je synem místního starožitníka.Souvislosti si spojte samy.

gogo ( 19. ledna 2012 22:00 )

Ve středověku trest smrti lámáním v kole... Dnes ? Výsměch spravedlnosti jako ve všem. Stydím se za naši justici, za naši "spravedlnost"... Tato pseudosvoboda je úděsná ...

pelagie ( 19. ledna 2012 11:46 )

Si snad dělají srandu ... jenom tři roky ? Je to krádež a navíc okrádaní zesnulých... je to odporné když si představím, že kladivem mlátily do lebek... až mám husí kůži... co je to za zrůdy chamtivý

analog ( 19. ledna 2012 09:46 )

Krade se vsude a vsechno,nekteri jedinci se nestiti niceho.Ale porad je lepsi okrast mrtvolu nez z nekoho udelat mrtvolu a pak okrast

wojtylak ( 19. ledna 2012 09:24 )

 někdo to rád mrtvé

Zobrazit celou diskusi