Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zvrat v případu Breivika: Je to blázen, rozhodli psychiatři

Autor: ČTK, ljš - 
29. listopadu 2011
13:34

Zabil 77 lidí, ale ve vězení pravděpodobně neskončí. Masový vrah Andrers Behring Breivik, který při pumovém útoku a následné střelbě zmasakroval desítky převážně mladých lidí, je nesvépravný. Vyhne se tedy vězení?

"Soudní psychiatři ve své zprávě napsali, že Breivik při provedení svých činů i při rozhovorech s psychiatry jednal psychoticky. Závěr zprávy zní, že Breivik nemůže být za své činy trestně odpovědný," napsal norský deník Verdens Gang.

"Ani trochu jsme nepochybovali. Nyní je na soudu, aby rozhodl," citoval Verdens Gang vyjádření psychiatra Torgeira Husbyho, který dnes v 09:00 SEČ přišel soudu zprávu odevzdat.

Skončí v léčebně?

Pokud se soud přikloní k názoru psychiatrů, měl by být Breivik v případě uznání viny umístěn do psychiatrické léčebny a neměl by nastoupit trest vězení. Proces začíná 16. dubna.

Psychiatři vedli s Breivikem celkem 13 rozhovorů. Ten zprávou ale pravděpodobně nebude potěšen. Celou dobu veřejnost přesvědčuje, že je duševně zcela v pořádku, a upozorňuje na to, že posudky budou "vraždou jeho osobnosti".

Přestože si Breivik, fascinovaný hrdostí samurajů,  od počátku přál japonského psychiatra, který by ho podle jeho slov lépe pochopil, s norskými znalci nakonec spolupracoval.

Zneuživali ho v dětství

Spis obsahuje také obsáhlou studii Breivikova děstsví a možný podnětů, které Breivika mohly k chorobnému chování vést. Norská televize NRK uvedla, že zpráva také naznačuje, že byl útočník v děství sexuálně napadáván.

Breivik od počátku tvrdí, že jeho činy byly "nutné" pro záchranu Norska a celé Evropy před "hrozbou" muslimů a multikulturalismu.

e.44 ( 2. prosince 2011 10:57 )

V něčem máš pravdu, v něčen se kapku pleteš, ale v jedné věci jí nemáš vůbec. Oni by nepoužili jaderné bomby. Nemají to zapotřebí. Oni se klidně nenásilně infiltrují do celého světa a pomalu ho přeměňují ke své podobě. A zabránit tomu, aby jednou moje pravnoučeta žila ve světě ovládaném muslimy se dá taky nenásilně. Prostě se jim ta infiltrace nesmí dovolit. Je to jednoduché - Chceš žít v naší zemi? Prosím, klidně, ale musíš se jí přizpůsobit úplně ve všem, ve způsobu života, v dodržování zákonů, náboženství si provozuj doma a nikomu nic z něho nevnucuj. Nelíbí se ti to? No tak sem vůbec nelez, pokud už seš tu, můžeš se klidně vrátit od kud jsi přišel, nikdo tě tu nedrží. To jenom ve zkratce. Na víc taky teď nemám čas.

sabartnok ( 2. prosince 2011 06:13 )

Já si o tobě nemyslím vůbec nic. Evidentně se bojíš budoucnosti v dnešním multikulturním světě, kde se navíc ONI množí, zatímco MY ne, kde ONI mají naftu a MY jí potřebujeme, kde ONI už mají jaderné bomby A NEzaváhají je používat, zatímco MY taky ne. Takto a ještě déle bychom to obě mohly rozebírat, není to nezajímavé téma, akorát - kdyby něco, tak už nám toho moc nezbývá a asi bychom nestihly ani odejít do sklepního krytu. Já se nebojím šířit věci, to dneska v době Internetu dělají ti nejkompetentnější velmi dobře arádi, akorát mám někdy pocit, že to je kontraproduktivní a blbne to palice magorům jako Breivik, kteří pak v domnění, že o muslimech nikdo nic neví, musí zabít nevinné mladé Nory.

e.44 ( 1. prosince 2011 16:40 )

Normální reakce matky, co miluje syna opičí láskou. Udělá všechno pro to, aby skončil v blázinci a ne ve vězení. Jinak, mysli si o mě co chceš. Když ti vyhovuje žít v nevědomosti, proč ne? Ono je to tak jednodušší, pohodlnější, nezabývat se tím, co neodvratně příde (pokud se proti tomu nic nepodnikne), v době kdy tu asi už ani jedna z nás nebude. Proč se tím trápit, proč se s tím snažit něco dělat, když se nás to osobně asi už týkat nebude? Ty asi nevíš proč, ale já vím, já myslím na svoje děti a vnoučata.

sabartnok ( 1. prosince 2011 16:17 )

„Byl úplně mimo a vyprávěl mi různé nesmysly, kterým ale skutečně věřil,“ svěřila se matka Breivika. Viz další článek. Já myslím, e44,že jsi na tom s Breivikem úplně stejně.

e.44 ( 1. prosince 2011 13:58 )

sabartnok (níže), o raálnosti muslimské hrozby i o nebezpečnosti multikulti jsem byla přesvědčena už před Breivikovým činem. A nejen já, ale i mnohem víc lidí už tuto realitu chápalo, ale stále těch lidí bylo málo... A rozhodně svůj názor na muslimskopu hrozbu a multikulti nezměním jenom pro to, že se Breivik rozhodl přitáhnout pozornost mas k tomuto nemalému problému tak ohavným činem. A o to právě určitým kruhům jde - na základě Breivikova činu a jeho prohlášení za nepříčetného, zlikvidovat pravdu o reálné hrozbě ze světa. Mám pocit, že to stále nechápeš... Pokud je špatné nenechat se zblbnout manipulací mocných a dál věřit reálné situaci a faktům, pak jsem špatná...

Zobrazit celou diskusi