Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Epilepsie za volantem: Může nemocný člověk řídit?

Smí za volant usednou i člověk vážně nemocný epilepsií?
Smí za volant usednou i člověk vážně nemocný epilepsií?  (Autor: Foto Blesk - Tomáš Vrbenský)
Autor: iva, jp - 
22. listopadu 2011
05:40

Epileptický záchvat řidiče stál před několika dny život dvou malých chlapců. Blesk.cz zjišťoval, zda takto nemocný člověk vůbec smí usednou za volant. Vyhláška ministerstva zdravotnictví je v tomto ohledu poněkud benevoletní.

Podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví se posuzuje zdravotní stav řidiče ze dvou hledisek. Přísněji se hodnotí zdravotní kondice řidiče profesionála. V případě neprofesionála je vyhláška benevolentnější. Platná vyhláška říká, že řídit vůz by neměl člověk, který trpí vážnými poruchami srdečního rytmu, prodělal infarkt, je postižen demencí, schizofrenií nebo vážným onemocněním ledvin, sluchu či zraku. Řídit by neměli ani silní cukrovkáři a epileptici v případě, že od posledního záchvatu uplynul méně než rok.

„Pokud k nám do nemocnice přivedou epileptika po záchvatu, po jeho propuštění z nemocnice to hlásíme jeho praktickému lékaři,“ řekl MUDr. Ondřej Škoda, primář neurologického oddělení jihlavské nemocnice. Podle něj by měl lékař tuto skutečnost oznámit policii, která by měla nemocnému řidičák odebrat. „Za určitých okolností ale může být epileptikovi oprávnění k řízení vráceno,“ vysvětluje doktor Škoda. „A to v případě, že jeho stav je stabilizovaný a je aspoň rok bez záchvatů.“

Jenže to není tak jednoduché. Jak řekl online deníku Týden Roman Houska ze Sdružení praktických lékařů, ošetřující lékař musí zachovávat lékařské tajemství. „Když zjistím, že pacient onemocněl epilepsií, tak mu řeknu, že už nemůže řídit. Dám mu to podepsat a vyzvu ho, aby s tím šel na příslušný úřad a tam i odevzdal řidičský průkaz. Pokud to odmítne převzít, tak to musím v dokumentaci podepsat já, ale už nemám právo to dát někomu vědět,“ popisuje praxi Houska.

Co je to vlastně epilepsie?

Epileptický záchvat může dostat každý z nás, a to kdykoliv v průběhu života. Lidé si většinou myslí, že epilepsie jsou záchvaty bezvědomí s křečemi. Není to tak docela pravda, protože to je jen jeden typ. Epileptických záchvatů je mnoho druhů. Dřív se epilepsii říkalo padoucnice. Co to tedy je vlastně za nemoc? Epilepsie je onemocnění, při němž lidé trpí opakovanými záchvaty. Jejich původ je v mozku.

Názor dopravního policisty: Nemocný řídit nemá!

„Myslím si, že epileptik by neměl mít řidičský průkaz. Pokud je ten člověk soudný, měl by se ho sám vzdát. Zažil jsem už několik nehod v důsledku epileptického záchvatu. Například řidič při něm přejel asi 50 metrů, jel přes obrubník a narazil do několika zaparkovaných aut. V té svalové křeči nebyl totiž schopný sám zastavit. Bylo štěstí, že tam nikdo nebyl,“ řekl včera svůj názor Blesku pardubický dopravní policista. Své jméno ale prozradit nechtěl.

dlouhan ( 9. dubna 2017 14:49 )

 Mám kompenzovanou epilepsiji první záchvat sem dostal když mi bylo 12 let bylo to v roce 2000 a od te doby sem nedostal žádný a dneska je mi 29 myslíte že bych mohl rodit auto

neosek ( 5. března 2013 13:08 )

Dobrý den, je mi 23 let, zhruba před měsícem jsem upadl do bezvědomí na cca 3 minuty. Týden na to jsem měl závratě, pocit nevolnosti a dezorientace. Šel jsem k doktorce na neurologie a hned co mi řekla, že mi odebere ŘP na půl nebo 1 rok. Nemůžu si dovolit přijít o ŘP, je toto normální?? jeden záchvat za celý život a už mi berou řidičák a dělají ze mě zbraň!!!! Příště raději žádný lékař.

klimtik ( 16. ledna 2012 18:21 )

A ty jsi Epileptik nebo žiješ v okolí epileptika? Že víš jaké je to pravé chování epi?? Já třeba jsem epi už 11 let a řidičák nemám!! O nás epi zde píšete jako kdybysme byly chovaná zvířata, ale jsme taky lidi, který nemohou za svoji nemoc. A mimochodem, jak jsem kdysi někde četl a říkal mi i doktor, epilepsii máme všichni, ovšem je u někoho se to projeví. Epilepsie je na 3000 druhů.

stupidus ( 22. listopadu 2011 21:59 )

Obdivuji vás, jak je vám hned vše jasné a víte na kom leží odpovědnost za tuto smutnou událost. Koho myslíte tím "jeho lékařem"? Jak víte, jestli vůbec chodil na nějaké pravidelné prohlídky na neurologii, jestli vůbec užíval doporučené léky, jestli odevzdával svému praktikovi zprávy z odborných vyšetření, pokud na nějakých vůbec byl, kdy na nich byl naposledy, jakou dodržoval životosprávu (striktní zákaz alkoholu, dodržování spánkového režimu atd.)??? Jak jsem již psal, epileptik totiž musí dodržovat poměrně přísnou životosprávu. Kromě absolutního zákazu alkoholu, který porušoval, je velmi důležitý pravidelný spánkový režim. Před tou nehodou údajně celou noc ponocoval, pak nasedl do auta, kde na něj začaly blikat různé kontrolky a to mohlo samo o sobě být spouštěčem epi záchvatu. Tento člověk si byl určitě velmi dobře vědom toho, že pokud se na něho provalí, že trpí opakovanými epi záchvaty, jejichž frekvence se zvyšuje, že mu hrozí odebrání řidičského průkazu o který evidentně nechtěl přijít a řídil i s vědomím, že může ohrozit svou neukázněností okolí. Proto se nejspíš jakýmkoliv kontaktům s lékaři cílevědomě vyhýbal. Na vině je jen bezohlednost a nezodpovědnost tohoto gaunera. Zdaleka ovšem není nějakou výjimkou. Bezohlednost, lhostejnost a nezodpovědnost jsou charakteristické rysy dnešní společnosti. Nemocná je totiž celá společnost. Stačí se podívat na statistiky nehodovosti a na jejich příčiny. Pokud se něco zásadního nezmění, bude k podobným tragediím bohužel docházet i v budoucnu.

dsmann ( 22. listopadu 2011 13:28 )

Možné to je. Vše je odvislé od toho, která část mozku je při záchvatu zasažena.

Zobrazit celou diskusi