Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Skandál s odposlechy na Slovensku: Agenti ministerstva špiclovali novináře

Napíchnutý telefon měla mít redaktorka deníku Pravda Vanda Vavrová (vlevo) a redaktor Petr Kováč (vpravo). U něj dokonce kontrarozvědka zaznamenala soukromý rozhovor s matkou.
Napíchnutý telefon měla mít redaktorka deníku Pravda Vanda Vavrová (vlevo) a redaktor Petr Kováč (vpravo). U něj dokonce kontrarozvědka zaznamenala soukromý rozhovor s matkou.  (Autor: Cas.sk)
Autor: INT, ČTK, mel - 
21. listopadu 2011
16:22

Slovenské ministerstvo obrany má pěkný průšvih. Dvaadvacet let po revoluci zůstaly v zemi zachovány praktiky, které použival komunistický režim, aby potlačil jakoukoliv kritiku či odpor vůči své straně. Ukázalo se totiž, že v uplynulých měsících Vojenská kontrarozvědka odposlouchávala novináře deníku Pravda i šéfa zpravodajské televize TA3!

Vojenské obranné zpravodajství je speciální útvar, který má zabezpečovat obranu Slovenska. Měl by fungovat na principu kontrarozvědky civilní Slovenské informační služby, tedy odposlouchávat a sledovat. Podle deníku Nový Čas se však v posledních týdnech věnoval úplně jiné činnosti. A sice sledování novinářů!

Z dokumentů, které získala redakce Nového Času, vyplývá, že vojenští tajní napíchli ředitele zpravodajské televize TA3 Michala Gučíka a další tři novináře z deníku Pravda, kteří v minulosti nešetřili kritikou vůči slovenskému ministerstvu obrany. V dokumentech se kromě přepisů jejich telefonátů nacházejí také informace o zdravotním stavu nebo intimním životě.

Ministr obrany Lubomír Galko obvinění z odposlechů novinářů razantně odmítl. „Vojenská kontrarozvědka neprovádí odposlechy. Každé odposlouchávání se děje jen se souhlasem soudu a prostřednictvím policie,“ řekl včera Galko po setkání s premiérkou Ivetou Radičovou, která okamžitě požádala o prošetření podezřelých odposlechů.

Ministr Galko rovněž naznačil, že zveřejnění přepisů údajných záznamů hovorů souvisí s kampaní proti jeho osobě. Ve funkci je zatím 17 měsíců a bývá označován za jednoho z nejslabších článků současného kabinetu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi