Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Diamant v Praze: Uvidíte Kapku slunce

Autor: jv, lmk - 
19. listopadu 2011
09:19

Pražská výstava diamantů chystá na závěr pořádnou pecku. Jak velkou? Asi jako je ta švestková, jen nesrovnatelně tvrdší a hlavně cennější. Na dva dny vystaví vzácný žlutý diamant Fancy Vivid v hodnotě zhruba 17 milionů korun. V Praze, která se už týden chlubí sbírkou diamantů za půl miliardy, se zastaví jen na dva dny.

Patnácti karátový diamant (1 karát = 0,2 gramu) tento týden vybrousili v Antverpách. Do Prahy přicestuje zítra. Kámen má stejnou barvu jako slavný diamant »Kapka slunce«, který se tento týden v Ženevě vydražil za neuvěřitelných 207 milionů korun. „Diamant, který v Praze ještě nebyl, je vlastně mladší bráška unikátního 110karátového kamene Kapka slunce. Jen je pochopitelně menší. Váží 15 karátů. I tak to ale bude jednoznačně nejcennější kámen na výstavě,“ zve na výstavu generální ředitel pořádající společnosti Diamonds International Corporation (DIC) Přemysl Synek.

Zářivě žlutý diamant bude možné obdivovat jen dva dny: v pondělí a v úterý, pak se celá výstava stěhuje do Karlových Varů. A také se teple oblečte, nejspíš totiž budete čekat v dlouhé frontě. Výstava, která láká na stovky diamantů a šperků v celkové hodnotě půl miliardy korun, totiž čelí každý den obrovskému náporu lidí.

Co stojí na výstavě za pozornost? Ve vitrínách se třpytí třeba unikátní 22karátový černý diamant, který nemá vyčíslenou hodnotu, nebo jedinečné šperky od návrhářky Blanky Matragi za statisíce až miliony korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi