Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Takhle bojuje o život gorilka Tano, kterou odmítla máma

Video se připravuje ...
Autor: jos - 
15. listopadu 2011
14:51

VIDEO: Malá gorilka Tano, kterou v pražské zoologické zahradě odmítla matka Bikira, je už v německém Stuttgatru. Podívejte se, co předcházelo tomu, než opustila Českou republiku.

Tano je od pondělí v gorilí školce ve Stuttgartu a starají se o něj dvě chovatelky na střídačku. „Po 14 dnech, co bude nyní v karanténě, se ho pokusí seznámit s dvouletou Claudií. A když to půjde dobře dále, tak se za půl roku seznámí s další gorilou, tentokrát několikanásobnou mámou – Mimi (49),“ popsal Blesku postup seznamování Tana v Německu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Aby mládě neztratilo kontakt s vlastním druhem, bude co nejvíc času trávit hned od začátku v pavilonu goril oddělené pletivem, gorily tak uvidí a uslyší.

Aby se už situace s odloženým mládětem po porodu neopakovala, rozhodli se chovatelé Bikiře nasadit antikoncepci. „Bude to brát do doby, než zažije další porod Kijivu, aby odkoukala vše, co má. Až pak jí prášky vysadíme a budeme doufat, že se jako matka konečně zachová,“ uzavřel Bobek.

Malá gorilka jménem Tano se narodilo samici Bikiře v úterý. Máma se o roztomilé miminko ale odmítla starat a chovatelé proto umístili Tana do inkubátoru.

Naposledy se ho pokusili přiložit k matce v pátek 11. 11. 2011 přesně v 11. hodin, avšak bez úspěchu. „Byla to čirá náhoda, že to bylo přesně v toto magické datum. Bohužel ani osm jedniček nepomohlo. Bikira krátce poté, co se probrala z narkózy, své mládě opět odložila a přestala o ně jevit zájem. Naděje – byť nepatrná – pohasla. V tu chvíli jsem věděl, že nás Tano již brzy opustí,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

.

Video  Chovatelé zkoušeli zda Bikira mládě přijme, ale ta ho odmítala  - ZOO Praha
Video se připravuje ...

587587 ( 15. listopadu 2011 17:33 )

Pleteš hrušky s jabkama. A svou oprávněnou zlost směřuj k politikům, kteří háží stamiliony sem a tam na podivné zakázky a kšefty. Tam jsou viníci, ne jedno mládě, které odmítla matka.

wojtylak ( 15. listopadu 2011 17:30 )

takže tupci a ignorati jste vy milí POKRYTCI!!

wojtylak ( 15. listopadu 2011 17:29 )

konstatoval sem holý fakt,tady se pořádaj dobročiný sbírky na léčení dětí z obyčejných rodin a stát nepřidá korunu na operaci v zahraničí,či drahý přístroj.nebo umíraj kůli nedbalé péči doktorů už i malé děti,jak by šlo o děti zbohatlíků nebo vopice co má tržní hodnotu větší než chudé dítě,tak všechno jde.

sibuna ( 15. listopadu 2011 17:17 )

Asi to bude tím,že skoro všechny tyhle gorily se nám,lidem,podařilo vbyhubit. Je to silně ohrožený druh,proto je úspěch každý přeživší jedinec.A jen ignorant a naprostý tupan se do všeho snaží zamontovat politiku

miko ( 15. listopadu 2011 17:16 )

ty asi nemáš moc rád zvířata,co

Zobrazit celou diskusi