Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech o přistání letadla bez podvozku: Letušky zmateně pobíhaly a řvaly

Pilot Tadeusz Wrona je novým hrdinou. Svým přistávacím manévrem zachránil životy 231 lidí
Pilot Tadeusz Wrona je novým hrdinou. Svým přistávacím manévrem zachránil životy 231 lidí  (Autor: Reuters, ČTK)
Autor: INT, ljš - 
3. listopadu 2011
15:17

Když Vladimír Škultéty s přítelkyní nastupoval po krátké dovolené v New Yorku do letadla, netušil ještě, že jim za několik hodin půjde o život. Jejich letadlu se totiž porouchal podvozek a pilot byl ve Varšavě nucen přistát bez něj. Čech nyní v rozhovoru pro iDnes.cz odhalil podrobnosti dramatického přistání.

Podle Vladimíra Škultétyho cestující dlouho nevěděli, že se něco zásadního děje. To, že dlouhou dobu kroužili v malé výšce nad letištěm, je po dlouhém letu spíše otravovalo, než rozrušovalo. Pak jim ale letušky oznámily, že se mají nachystat na nouzové přistání. "Seděli jsme v patnácté řadě a naše letuška byla úplně hrozná. Začala pobíhat a křičela na pasažéry i své kolegyně. Na letuškách bylo vidět, že se strašně bojí," říká v rozhovoru Škultéty.

Přistání bylo podle něj úplně hladké, bylo naprosté ticho a většina polských pasažérů se modlila. Bravurním manévrem si pilot vysloužil bouřlivý potlesk všech cestujících. Opravdová panika ale nastala v okamžiku, kdy letadlo zastavilo. "Když jsem se podíval z okénka, viděl jsem, že z trysky, nad kterou jsme seděli, začíná vycházet kouř. Stále sílil a cítili jsme ho i v kabině. V tu chvíli vypukla panika. Všichni jsme se odpoutali a běželi k nouzovým východům," vypráví český cestující. Vše nakonec dobře dopadlo a evakuovaní cestující mohli záchranou akci pozorovat v klidu a zpovzdálí.

Na letišti pak vypukl chaos, protože nikdo ze zaměstnanců letiště nevěděl, co má dělat. Čeští pasažéři, kteří měli ve Varšavě přestoupit na let do Prahy, obdrželi "balíček na přespání" a voucher na hotel. Protože termín opětovného otevření letiště se neustále odkládal, museli si nakonec cestu do Prahy zajistit sami přes pražskou pobočku letecké společnosti.

Video  Nouzové přistání ve Varšavě bez vysunutého podvozku  - Youtube.com
Video se připravuje ...

stooslu ( 4. listopadu 2011 07:29 )

Úžasný profík, PILOT, doufám, že mu všichni cestující poděkovali! Měli i hodně štěstí, ale zásadní byl pilot.

prefikana ( 3. listopadu 2011 21:45 )

dobrotka ( 3. listopadu 2011 21:04 )

Kdyz vidim tohohle PANA PILOTA, tak me napadaji slova jedne pisne: "Ani bych mu robit nedala, enem jako ruzu bych ho chovala"

anka ( 3. listopadu 2011 18:34 )

mate pravdu....meli ohromne stesti...

anka ( 3. listopadu 2011 18:33 )

souhlasim....

Zobrazit celou diskusi