Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Průvod za Epopej v Praze: Jejich úsilí bylo zcela marné!

Autor: Kateřina Kycltová - 
3. listopadu 2011
13:46

Marnost, únava a hlavně smutek. To všechno zřejmě teď pociťují studenti a obyvatelé Moravského Krumlova. Pro zachování Slovanské Epopeje od Alfonse Muchy na jejich zámku neváhali ujít 310 kilometrů. Jak se však ve čtvrtek ukázalo, svůj boj prohráli. Kurátoři galerie hlavního města totiž už balí v Krumlově zbylá plátna a pět už je dokonce na cestě do metropole.

Zhruba stovka protestujících, kteří štafetově absolvovali pochod z Moravského Krumlova do Prahy, měla jasný cíl. „Nejprve jsme ve středu na podatelně magistrátu předali petici s 2 700 podpisy a ve čtvrtek jsme pak před ním protestovali,“ uvedl organizátor akce Miroslav Král. Studenti a obyvatelé Krumlova se dokonce včera zúčastnili jednání zastupitelstva, na kterém přednesli své projevy za zachování díla v jejich městě.

Jak se však ukázalo, všechny snahy byly marné. „Mohu potvrdit, že naši kurátoři od tohoto úterý balí v Moravském Krumlově všechna zbylá plátna a v průběhu listopadu je odvezou do hlavního města,“ potvrdil včera ředitel galerie hlavního města Milan Bufka. Ve velké Dvoraně Veletržního paláce je zatím vystaveno pět pláten Slovanské Epopeje, dalších pět je v tuto chvíli na cestě do Prahy a do konce roku k nim přibude i zbylých deset. „Vystaveny zde budou dva roky. Co bude potom si netroufám odhadovat,“ uzavřel ředitel galerie.

dolezrad ( 4. listopadu 2011 18:40 )

To si zase pražští radní namažou kapsy. Od dob Husa nic nového - arogance moci a ustrašený lid v podhradí, pražští radní si koledují o další defenestraci!

siroky11 ( 3. listopadu 2011 14:06 )

Pokud nemají v rukou klacky, vidle a hlavně provazy, tak s těmi gaunery nic nepohne!!! Je třeba tu špínu "vyčistit" !!!

Zobrazit celou diskusi