Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelka kritizovala sexuální výchovu, dostala vyhazov

Arjana Shametiová, učitelka základní školy v Praze 13 byla propuštěna za to, že vyjádřila své názory na sexuální výchovu v pořadu Máte slovo
Arjana Shametiová, učitelka základní školy v Praze 13 byla propuštěna za to, že vyjádřila své názory na sexuální výchovu v pořadu Máte slovo  (Autor: Reprofoto ČT)
Autor: höh, ljšk - 
3. listopadu 2011
12:46

Míša Jílková je v šoku. Do svého diskuzního pořadu České televize Máte slovo si pozvala učitelku ZŠ v Praze 13 Arjanu Shametiovou. Té teď za to, že před kamerou vyjádřila svůj názor, prý hrozí vyhazov z práce.

„Nikdy se mi nic podobného nestalo,“ řekla Jílková Blesk.cz.  „Ani v Kotli, ani teď se za čtyři roky nepřihodilo, aby byl někdo za svůj názor trestán. Každý občan, který projeví odvahu vystoupit, je mým chráněncem,“ dodala Michaela.

Moderátorka věří, že zveřejněním problému na Blesk.cz učitelce pomůže. Oč v pořadu Máte slovo šlo? „Debatovali jsme se stínovým ministrem školství Marcelem Chládkem o sexuální výchově na školách,“ upřesnila Jílková. „Vůbec nejde o to, zda sexuální výchova na základních školách má být nebo ne, ale o to, že každý člověk přece může bez postihu vyjádřit svůj názor.“

Učitelka Shametiová v diskuzi například uvedla, že jí nepřipadá vhodná sexuální výchova, jak je aplikovaná na jejich škole a navíc kritizovala praktiky ředitele školy Pavla Petrnouška, který je mimo jiné autorem jedné z kapitol nové sexuální příručky. Shametiové vadí nejen forma výuky dětí, ale také to, že rodiče o ní nejsou správně informováni.

Podle ředitele poškodila učitelka svým televizním vystoupením dobré jméno školy. Pozval si ji na kobereček a dal jí výpověď. „Řekl mi, že si už další spolupráci neumí představit,“ postěžovala si Shametiová. Michaela Jílková to nemůže pochopit. „Myslela jsem, že doby, kdy člověka vyhodili z práce jen za jeho názory, už jsou minulostí,“ posteskla si moderátorka.

miggas ( 5. listopadu 2011 13:19 )

Přesně, jak už bylo zmíněno. Také jsem tyto hodiny sexuální a protidrogové prevence absolvoval a děkuji za to. Byly zcela dobrovolné, probíhaly záživnou a zábavnou formou v kolektivu. No zkuste si představit, jak by podobné obohacování v této oblasti probíhalo doma. Navíc pan ředite je prci odborník. Zatím jsem se nepotkal s nikým,kdo by si stěžoval. A co se paní učitelky týče...i kdyby měla dostat výpověď...jednoduše řečeno...co se zrádcem...

jana008536 ( 5. listopadu 2011 12:00 )

Proč vyhodit?? Je to ten nejlepší ředitel kterého jsem kdy měla a velmi mě mrzí, že spousta lidí věří těmto lžím které si paní učitelka vymyslela.....podotýkám že na té hodině v životě nebyla!!

jana008536 ( 5. listopadu 2011 11:57 )

HNUSNÁ LEŽ!!! Ta učitelka vyhozená nebyla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A jelikož jsem těmito hodinami pavla petrnouška prošla vím že takto neprobíhaly, byly zcela dobrovolné, pan ředitel nás k ničemu nenutil, nikdo se nestyděl a všichni žáci stojí za ním??? TAK PROČ SE SAKRA VĚŘÍ TÉTO UBOHÉ UČITELCE A NEZEPTÁ SE NĚKDO NÁS ŽÁKŮ UŽ KONEČNĚ??????????????????????

zakyne ( 4. listopadu 2011 17:39 )

na této škole jsem studovala, tuto sexuální výchovu , která je mimo všechny povinné předměty (kurz, jehož účast odsouhlasí rodiče) jsem absolvovala a dle mého názoru opravdu není na škodu aby se děti druhého stupně ZŠ dozvěděly, že při sexu je třeba se chránit různými druhy antikoncepce, že nemoci jako je AIDS a jiné se týkají nás všech a vzhledem k tomu, že přístup k drogám není v dnešní době tak těžký i to, že drogy jsou to co člověka zničí atd... z těchto hodin jsem si odnesla varování, které díky skvělému podání pana ředitele zřejmě dlouho nezapomenu... proto mi komentáře typu ,,vyhodit ředitele,, připadají od lidí, kteří jeho hodiny neviděli a formu těchto hodin nikdy nezažili , připadají opravdu nemístné !!!

farah ( 3. listopadu 2011 14:03 )

záleží na škole, může ji zařadit kam chce. Nicméně myslím, že by ji měli přednášet spíše mladší vyučující, že jsou dětem v tomto spíš bližší...

Zobrazit celou diskusi