Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Školačka (14) otěhotněla: Neuměli zacházet s kondomem!

Ilustrační foto. Mladá milenecká dvojice doplatila na nezkušenost. Kvůli špatné manipulaci s kondomem čtrnáctiletá dívka otěhotněla.
Ilustrační foto. Mladá milenecká dvojice doplatila na nezkušenost. Kvůli špatné manipulaci s kondomem čtrnáctiletá dívka otěhotněla.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Ivana Žáková - 
18. října 2011
11:38

Příliš spěchali! Čtrnáctiletá školačka nebude na svůj milostný vztah s o dva roky starším mladíkem z Ostravy vzpomínat jako na idylickou, romantickou první lásku. Protože neuměli zacházet s kondomem, dívka otěhotněla a její milý možná půjde sedět. Za pohlavní zneužítí mu totiž hrozí až čtyři roky vězení.

O jejich vztahu rodiče věděli a snažili se oba poučit, že dívka je ještě nezletilá. Mladík si uvědomoval, že jeho holka je ještě pod zákonem a tudíž mu hrozí trestní postih, proto se snažil chránit při pohlavním styku prezervativem. Pánská ochrana jim ale praskla.

„.Pravděpodobně díky nezkušené manipulaci s prezervativem pak dívka otěhotněla,“ potvrdila Blesku ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. „Tak zvaně spolu chodili, načež mělo dojít nejméně ve dvou případech také k dobrovolnému pohlavnímu styku,“ dodala policistka.

Když školačka zjistila, že je těhotná, svěřil se zoufalý mladý pár rodičům. Po návštěvě gynekologa byla na těhotenství nezletilé upozorněna policie. „Policejní komisař už zahájil trestní stíhání mladíka pro provinění pohlavní zneužití, kdy mu hrozí až čtyřleté vězení,“ informovala dále Blesk Holčáková. Podotkla, že zákonodárce pamatoval v těchto případech na ochranu poškozeného i přes jeho „odpor“.

Další školačka si útočníka vymyslela

Tato událost ale není první, kterou ostravští kriminalisté prověřovali. Nezkušenost mladých lidí stála zřejmě i za dalším, v minulosti prověřovaným skutkem. Obětí trestného činu znásilnění se tehdy měla stát opět školačka (14). Oznámit to na policii přišla její babička (61). Jak sdělila, její vnučku někdo znásilnil na louce v Ostravě-Porubě.

„Nezletilá tehdy uvedla, že šla za svým kamarádem a na louce, zhruba deset metrů za sebou, uviděla

neznámého muže,“ uvedla Holčáková. Pachatel měl dívku chytit zezadu za krk tak zvaně do kravaty a odtáhnout ji do lesního porostu. Tam prý školačku povalil na zem a proti její vůli s ní souložil. Po pohlavním styku, který měl trvat možná patnáct minut, měl násilník utéct.

„Dívka dokonce popsala pachatele, v době znásilnění měl prý na hlavě kuklu, zapáchal, mluvil nesrozumitelně polsky a vypadat jako bezdomovec.

Dívce měl odcizit i část oděvu,“ řekla dále Blesku Holčáková.

Kriminalisté okamžitě vyrazili na místo činu společně s dívkou i její babičkou. Prostor však byloznačně frekventovaný, policisté proto pátrali po možných svědcích události. Místní muž (63) jim sdělil, že spolu se ženou mají přehled o pohybu osob na inkriminovaném místě a muže daného popisu nezaregistrovali. Dívka začala tvrdit,

že ke znásilnění mohlo dojít jinde, ale nebyla konkrétní prostor schopna označit. Po chvíli uvedla, že ke znásilnění ve skutečnosti vůbec nedošlo.

Motivem jejího lživého jednání byl strach nezletilé z případného těhotenství. Téhož dne totiž měla se svým patnáctiletým kamarádem pohlavní styk. „Nutno dodat, že dobrovolný, byli totiž přátelé. Policejní komisař však zahájil úkony trestního řízení pro trestný čin pohlavního zneužívání,“ uvedla policistka.

Holčáková doporučuje nezletilým vyčkat s počátkem pohlavního života minimálně do patnáctých narozenin. „První lásky s nezletilci mohou pro osobu starší patnácti let skončit trestním stíháním. U dospělého pachatele hrozí trest odnětí svobody od jednoho do osmi let, u mladistvého se trest snižuje na polovinu," vysvětlila policistka.

brekekesalami ( 18. října 2011 16:56 )

asi neotěhotní a na gyndu nechodí, tak se to nezjistí, ne? Kdyby neotěhotněla, tak to taky nikdo neví a nikoho nazavírají.

wojtylak ( 18. října 2011 16:47 )

cikáni souložej od 11 let mezi sebou kašlou na to že sou pokrevní příbuzní a nikoho nikdy nezavřou.

mash ( 18. října 2011 16:31 )

Chudák kluk. Dneska je holt mládež už krapet jinde... Ostatně, téměř všude v okolních státech je sex beztrestný již od 14 let (vč. trestní odpovědnosti). To jenom tady u nás hned za vším vidíme pedofily a zneužívání...

rezacek ( 18. října 2011 14:39 )

Doktor: "radím uzel".

rezacek ( 18. října 2011 14:38 )

Copak oni nemuměli zacházet se šprckou? Copak se to neprobírá v šesté třídě v ručních pracech? To zase někdo nedával pozor. Hned bych je zapsal do třídní knihy.

Zobrazit celou diskusi