Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Terminátor končí v úřadě guvernéra: Chtěl by post v Obamově vládě

Autor: ČTK, jaj - 
2. ledna 2011
11:33

Hasta la vista, baby! Po sedmi letech Arnold Schwarzenegger (63) končí v úřadě kalifornského guvernéra, v pondělí předá funkci svému demokratickému nástupci Jerrymu Brownovi. Jaky byl jeho životní příběh od zakřiknutého brýlouna přes nejlepšího kulturistu na světě až po kalifornského guvernéra?

Do úřadu nastupoval s ambiciózními sliby a plány, z nich ne všechny se podařilo splnit. Neúspěch zaznamenal především v ekonomické oblasti. Za jeden ze svých nejzáslužnějších činů v čele kalifornské vlády naopak sám označil výnos ze září 2006 o omezení průmyslových exhalací. Do roku 2020 by se měl v Kalifornii objem emise skleníkových plynů snížit o čtvrtinu.

Jak se koncem prosince svěřil novinářům, chtěl by se po svém odchodu z postu guvernéra věnovat ekologii a nepohrdl by ani příslušným postem ve vládě prezidenta Baracka Obamy. Chce také psát knihy - především svou autobiografii, kterou na něm podle jeho slov vydavatelé mámí už dobré dvě desítky let. Návrat k herectví, především pak k hlavním rolím, prý není příliš pravděpodobný.

Z brýlouna Terminátorem

Rakouský rodák ze štýrské vesničky Thal dobyl Ameriku svým životním příběhem, který je typickým příkladem "amerického snu". Narodil se 30. července 1947 policistovi a ženě v domácnosti. Z neduživého a často nemocného dítěte vyrostl zakřiknutý hoch s brýlemi, který si usmyslel, že bude nejlepším kulturistou na světě. Začal cvičit, vyučil se tesařem a nastoupil do armády, kde získal první kulturistické vavříny a také přezdívku Dub.

V letech 1970 až 1980 získal sedm prestižních titulů Mr. Olympia a nakonec prorazil i v Hollywoodu, kde jeho úspěšnou kariéru odstartoval film Barbar Conan následovaný takovými snímky, jako byl Terminátor, Pravdivé lži nebo Predátor. V roce 1983 dostal americké občanství a kromě filmové kariéry se vrhnul i na byznys.

Do volební kampaně s koštětem

Politické kontakty si zajistil sňatkem s novinářkou Marií Shriverovou, neteří Johna Fitzgeralda Kennedyho, s níž vychovává dva syny a dvě dcery. Na rozdíl od mocného klanu Kennedyů je ale republikán. Prezident George Bush senior si jej svého času osobně vybral jako poradce pro tělovýchovu a sport.

Logickým směrem jeho dalších aktivit se stala politika. V říjnu 2003 byl zvolen guvernérem amerického státu Kalifornie, když ve své předvolební kampani sliboval s koštětem v ruce, že "vymete všechny nepořádky". A svůj úřad obhájil i v listopadu 2006.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi