Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovenští "vtipálci" posílali prezidenta do důchodu

Slovenský prezident Gašparovič je podle čtenářů pravdy.sk šaškoidním prezidentem na zvracení
Slovenský prezident Gašparovič je podle čtenářů pravdy.sk šaškoidním prezidentem na zvracení  (Autor: Peter Mayer)
Autor: ap, ČTK - 
1. ledna 2011
14:44

Tak takový začátek nového roku Slováci nečekali. Jejich prezident Ivan Gašparovič prý chtěl během jara odejít z úřadu. Prý již nemá čeho více dosáhnout a chce se věnovat rodině. Slovensko si kladlo otázku: To si to nemohl rozmyslet dřív? Vždyť prezidentské volby na Slovensku byly teprve před rokem. Proč do nich chodil, když chce teď skončit? Informaci, ale tiskový mluvčí prezidenta vyvrátil.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič se prý chystá v tomto roce odejít ze svého úřadu, o svých plánech chce informovat ve svém novoročním projevu, napsal server pravda.sk. Informaci přinesla v sobotu Česká tisková agentura ČTK.

Novoroční projev prezidenta Gašparoviče, jak ho zveřejnila jeho kancelář, ale nakonec zmínku o jeho odchodu neobsahovala.

Nemám už čeho dosáhnout

"Přesné datum nebylo ještě stanoveno, ale mělo by to být někdy na jaře," uvedl podle slovenského serveru prezidentův mluvčí Marek Trubač. Dodal, že prezident už dosáhl v politické kariéře všeho, ambice v evropské a ve světové politice prý nemá.

Za důvod údajného prezidentova rozhodnutí server označoval hlavně tlak členů rodiny, kteří by chtěli, aby s nimi Gašparovič trávil více času.

Trubač ale v sobotu zprávu serveru o Gašparovičově odchodu dementoval. "Byl to jen nepodařený pokus o žert. Pan prezident má před sebou ještě většinu svého druhého funkčního období a důvěru, kterou získal v přímé volbě od občanů, chce využít naplno a ve prospěch Slovenska," citoval ho na své internetové stránce list Hospodárske noviny.

Fico v šoku

Slovenské politiky podle pravdy.sk informace o záměru prezidenta šokovaly. "Nečekal jsem to, ale je to výzva. Věřím, že najdeme vhodného kandidáta," řekl podle slovenského serveru předseda nejsilnější vládní strany SDKU-DS a expremiér Mikuláš Dzurinda.

Překvapená měla být i opoziční strana Smer - SD, jejíž předseda a expremiér Robert Fico by měl být hlavním kandidátem v nadcházejícím boji o funkci hlavy státu. "Pan Fico si myslel, že volby budou až v roce 2014," podotkla údajně mluvčí strany Silvia Glendová.

Ve skutečnosti přednášel o svých úspěších na mezinárodním poli

Ve skutečnosti bylo přednesené poselství slovenského prezidenta Gašparoviče zcela tradiční. Jediné pasáže úředně zveřejněného projevu, v nichž prezident mluví o sobě, se týkají jeho loňské působnosti na mezinárodním poli.

Gašparovič řekl, že Slovensko musilo čelit novým hrozbám a výzvám, a proto považoval za naléhavé zintenzivnit i svou činnost na mezinárodní scéně a na všech mezinárodních fórech a při dvoustranných jednáních důsledně obhajoval bezpečnost a zájmy Slovenské republiky.

Potrati a oslíci

Původní článek, který měl být zřejmě čímsi jako povedeným silvestrovským žertíkem vyvolal v diskusi pod články spoustu emocí. Mnoho lidí si totiž nebylo jistých zda je článek vtípkem, či nikoliv.

A většina z diskutujících by odchod slovenského prezidenta uvítala. "Je mi z našeho šaškoidního prezidenta na zvracení. Je to jen nepodařená figura, která v roli prezidenta nic nedokázala," psal jeden z diskutujících.

Další z čtenářů slovenského portálu si pak vzájemně vyměňovali lichotky. Oslíci, potrati a debi..vé tak létali slovenským internetovým vzduchem.

 

divenka ( 2. ledna 2011 19:53 )

jednoho skvělého občana, který je naprostý unikát, se světoznámým jménem. Dramatik, který je tak pro pravdu a lásku, že při slavnostním nástupu hradní stráže se mu smrskly hrůzou kalhoty a ukázaly všem jeho lepé kotníky. Píše tak úžasné projevy, že mu pak jeho slovutná dramata nedají tolik práce, on totiž vše bere tak vážně, že mu jedno s druhým splývá. A jeho žena ho doprovází nejen jako krásný doplněk, ale hlavně dokáže skvostně pískat na prsty při zasedání ústavních činitelů.

odol ( 2. ledna 2011 05:30 )

Neber všetko vážne-ani svoj život!Určite s neho nevyviazneš živá!!!

zlatinko ( 2. ledna 2011 01:33 )

rozkošně líže ten krém, ach no na co já hned nemyslím

evita5555 ( 1. ledna 2011 23:07 )

každý mal zatiaľ nejakú chybu. Šuster cestoval a filmoval a vôbec, venoval sa svojim koníčkom, ktorým sa venoval aj predtým, ako sa stal prezidentom, Kováč mal syna podvodníka, Gašparovič chodí na futbal, hokej a jazdí formulu. Má sporiadanú rodinu, slušné deti a vnukov, normálnu manželku, ktorá sa dokáže uživiť vlastnou prácou. A jedno slovenské príslovie hovorí, že čo sa svini chcelo, to sa svini snívalo. No niektorým by sa páčilo, keby bola prezidentkou Radičová a Dzurinda by sa mohol vrátiť na svoj pôvodný flek, odkiaľ kvôli podozreniu z korupcie musel odpáliť. Takže len toľko.

divenka ( 1. ledna 2011 22:23 )

a co teprve Dáša, jak ta uměla pískat

Zobrazit celou diskusi