Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf Wikileaks na mizině: Napíše paměti za 30 milionů!

Spoluzakladatel WikiLeaks musí napsat paměti, protože je bez peněz. Na knize vydělá přes 30 mil. Kč.
 (Autor: EPA)
Autor: ČTK, Kjaj - 
26. prosince 2010
15:46

Paměti Julian Assange nepíše dobrovolně, popravdě je ani nechce psát. Jen ho na pořádně draho přicházejí právníci a provoz internetového serveru WikiLeaks. Nutně potřebuje peníze. Assange stojí před soudem kvůli sexuálnímu obtěžování. Banky spolu s dalšími finančními institucemi navíc zablokovaly možnost finančních darů pro nepohodlný server, kde se objevují tajné informace z amerických depeší.

Spoluzakladatel a šéf internetového serveru WikiLeaks Julian Assange údajně podepsal smlouvu na sepsání pamětí za 1,2 milionu eur (více než 30 milionů korun). Assange to prohlásil v rozhovoru, který v neděli zveřejnil britský list Sunday Times. Dodal, že získané peníze mu mají pomoci hájit se proti obvinění ze sexuálního obtěžování, které proti němu podaly dvě ženy ve Švédsku.

"Nechci tuhle knihu psát, ale musím," řekl. "Už jsem utratil 200.000 liber (téměř 6 mil. Kč) na právní výdaje a potřebuju se hájit i udržet WikiLeaks v chodu," dodal. Jeho americký vydavatel Alfred A. Knopf podle něj zaplatí za knihu 600.000 eur (více než 15 mil. Kč) a dalších 380.000 eur (cca 9,6 mil Kč) vynese v Británii smlouva s Canongate. Do celkové sumy 1,2 milionu eur mají přispět peníze z dalších trhů.

Server WikiLeaks se dostal do středu světové pozornosti zveřejňováním tajných depeší amerických diplomatů. Dříve server publikoval například tajné dokumenty z válek v Iráku a Afghánistánu.

Assange řeší nejen soud, ale i finanční bojkot

Šéf WikiLeaks byl zadržen ve Velké Británii. 16. prosince ho propustili na kauci. V současnosti čeká na rozhodnutí britského soudu o vydání do Švédska. Soudní jednání má začít 7. února 2011.

Švédská justice chce Assange vyslechnout v souvislosti s obviněním ze sexuálních deliktů, kterých se údajně dopustil v létě. Krom této záležitosti, kterou někteří analytici považují za vykonstruovanou, ale musí Assange řešit také finanční problémy, do nichž se server WikiLeaks dostal.

Společnosti Visa a MasterCard, stejně jako internetový platební server PayPal zablokovaly převody finančních darů pro WikiLeaks. Za to si od Assange vysloužily obvinění, že jsou "nástroji americké zahraniční politiky". Všechny transakce ve prospěch WikiLeaks zablokovala také největší americká banka Bank of America.

parmen ( 26. prosince 2010 17:34 )

Jinak řečeno, pokud by Assange toto nezveřejinil, nikdo by o WikiLeaksu ani pořádně nevěděl. A že by USA stála za tím, že souložil bez kondomu proti vůli těch dívek, no to snad ani nemůžete myslet vážně. Švédsko bere sex bez kondomu jako znásilnění, tak buď neměl souložit nebo si ho měl vzít. Depeše nikomu nevadí, normální člověk to ani nečte, ale že zveřejnil strategická místa USA, tak za to by měl jít do krimu určitě, protože tím ohrozil životy lidí. Je to prostě ubožák, chtěl vydělat, chtěl slávu, ale nějak se mu to nepovedlo.

siroky11 ( 26. prosince 2010 17:17 )

Pokud Assange nezveřejnil tajné informace USA, tak o nějakém WikiLeaksu nepadlo ani slovo. A najednou je z toho velká aféra. Je to špína USA!

DBBS ( 26. prosince 2010 16:32 )

Každej je z Amíků vysranej a tuhle vymyšlenou sračku si taky zaplatili kurvy z USA. Doufám že se mu nic nestane a vyjde z toho s hlavou nahoře. Jen díky němu svět vidí, co za hovada se za mořem válí a žijou si v přepychu jen díky zbytku světa kterej vykořisťujou. SMRT USA

Zobrazit celou diskusi