Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Američanka Palinová přeběhla k Severokorejcům

Palinová pasovala Severokorejce na spojence USA.
Palinová pasovala Severokorejce na spojence USA.  (Autor: ČTK, Reuters, EPA)
Autor: ČTK, oj - 
25. listopadu 2010
18:02

Americká politička Sarah Palinová „přeběhla“ na druhou stranu. V rozhlasové besedě zapáleně komentovala dění na Korejském poloostrově. „Spojené státy musí stát při severokorejském spojenci!“ sdělila šokovaným posluchačům.

"Nemáme mnoho důvěry, že Bílý dům přijde s politikou dostatečně silnou k tomu, aby sankcionoval budoucí záměry Severní Koreje. To vytváří širší obrázek, který mě upřímně děsí, pokud jde o naší národní politiku, ale očividně musíme stát při našem severokorejském spojenci," prohlásila doslova Palinová. I když šlo o zjevné přeřeknutí, média konzervativní političce výrok neprominula.

Bývalá aljašská guvernérka je proslulá svou chabou orientací ve světové politice, která může fatálně ohrozit její vyhlídky na úspěch v příštích prezidentských volbách. Po měsících vyhýbavých odpovědí totiž Palinová nedávno dala najevo, že vážně uvažuje o stěhování do Bílého domu po volbách v roce 2012.

Bezprostředně poté, co Palinová svůj výrok v talk-show Glenna Becka pronesla, její hostitel ji taktně opravil. "Jasně," vydechla Palinová. "A prozíravost nám velí stát taky při našem jihokorejském spojenci, ano."

Aktuální dění na Korejském poloostrově

Jižní Korea posílí svou vojenskou přítomnost na pěti svých ostrovech ve Žlutém moři v blízkosti Severní Koreje. Rozhodla se tak po úterním severokorejském dělostřelecké útoku na ostrov Jonpchjong, při němž zahynuli čtyři lidé a 18 dalších bylo zraněno. Jihokorejský deník Čungang dnes napsal, že základnu, z níž Severokorejci útočili, krátce před palbou navštívil severokorejský vůdce Kim Čong-il se svým nástupcem, synem Kim Čong-unem.

Podle listu útok zřejmě osobně nařídil Kim Čong-il. Syn a otec, který se prý snaží získat synovi větší podporu mezi vojskem, se sešli s generálem, který velí námořní základně v provincii Hwanghe namdo, odkud dělostřelectvo pálilo. Severokorejská tisková agentura v pondělí oznámila, že Kim Čong-il byl v Hwanghe namdo na návštěvě rybářů a že ho doprovázela armádní špička včetně syna.

evis86 ( 28. listopadu 2010 13:18 )

Palinová si NESPLETLA S. a J. Koreu, ale přeřekla se. To je ovšem bulváru jedno, hlavně že mají titulek. Zajímavé je, že když Miláček médií Obama tvrdil, že v Rakousku se mluví rakousky, tak to nikoho nevzrušovalo a nikdo nekřičel, jaký je to blbec. A Obama si to přitom opravdu myslel, zatímco Palinová se prostě jen přeřekla. Zajímavý článek o tom, jak rozdílně média informují o přehmatech politiků, podle toho, jestli je to pravicový nebo livicový politik: http://pro-zivot.pise.cz/28596-usa-podpori-kldr-a-v-rakousku-se-mluvi-rakousky.html

egal ( 27. listopadu 2010 21:07 )

smrk ( 25. listopadu 2010 20:28 )

Tady přátelé vidíte, že v USA může na prezidenta kandidovat kdejaký blbec

boban1 ( 25. listopadu 2010 19:04 )

Něco podobnýho jako u Českejch politiků

Zobrazit celou diskusi