Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podvody v Central Group: Policie odkryla další fakta

Výkonného ředitele společnosti Aleše Novotného poslal soud do vazby.
Výkonného ředitele společnosti Aleše Novotného poslal soud do vazby.  (Autor: Reprofoto TV Nova)
Autor: Oldřich Tichý, Krvs - 
15. listopadu 2010
16:26

Pokud jste někdy uvažovali o koupi nového bytu nebo domku, nejspíš jste si všimli i jejich nabídky. Firma Central Group, jejíž výkonný ředitel Aleš Novotný (37) skončil o víkendu ve vazbě kvůli údajnému krácení daní za víc než 200 milionů, je jedním ze tří největších stavitelů bydlení v Česku. Společnost je ale třeba také generálním partnerem soutěže Česká Miss. Kauza proto poutá enormní pozornost.

Detektivové byli daňovým podvodům v Central Group na stopě už od loňského května. Nějaký čas kroužili kolem a vyslýchali každého, kdo by jim mohl pomoci sehnat důkazy. Loni v listopadu pak udeřili přímo v centrále firmy – při razii si odnesli stohy dokumentů. „Bylo třeba vyhodnotit obrovské množství účetních a daňových dokladů,“ vysvětlil státní zástupce Ladislav Letko, proč další kroky následovaly až teď.

Sedm set fiktivních faktur

Při ročním přehrabování papírů odhalili detektivové přes 700 fiktivních faktur. Stát kvůli nim údajně přišel na daních o 180 milionů. A podvody za dalších více než 20 milionů korun byly zřejmě na spadnutí. V minulých dnech proto policisté obvinili z krácení daní výkonného ředitele Central Group Novotného a další čtyři lidi z jiných firem. Hrozí jim až deset let. „Úmyslně snižovali daňovou povinnost společnosti Central Group,“ řekl Letko. Jak? „Byly vystavovány faktury za práce, které vůbec nebyly provedeny,“ dodal. Vše se prý dělo už od roku 2004. O jaké firmy a jaké práce šlo, ale sdělit odmítl. Jejich představitele soudce na rozdíl od Novotného do vazby neposlal.

Maláčová: Počkáme

Central Group loni prodala přes 900 bytů a vydělala bezmála tři čtvrtě miliardy. Trvá na tom, že nynější vyšetřování se nedotkne klientů ani dodavatelů. Nic se zatím zřejmě nemění ani na spolupráci se soutěží Česká Miss. „Počkám na výsledek vyšetřování,“ reagovala ředitelka soutěže Michaela Maláčová.

Majitel společnosti Central Group Dušan Kunovský, který se po zatčení Novotného narychlo vrátil z cesty do Súdánu, nicméně uvedl, že negativní publicita způsobí firmě škody za desítky až stovky milionů. Švýcarský spoluvlastník prý proto zvažuje arbitráž. Za případem Kunovský vidí konkurenční boj. To ale policisté odmítli.

hitovka ( 16. listopadu 2010 21:13 )

lépe "ošéfovat", tak jste si je nezasloužili, pánové......

husqarnowicz ( 16. listopadu 2010 15:36 )

To jindraa: Ale má společného,ne,že ne. Pokud by se na tom všichni dohodli předem a dohodnutá pravidla by se pak účelově neměnila podle momentální potřeby té které strany. V praxi by to vypadalo,že pokud by vyhrála pravice,levičáci by museli stáhnout ocasy a naopak. A nemohlo by se také stát,že by nějaká pidistrana,co se horko těžko dostala do parlamentu,mohla být jazýčkem na vahách,a tím pádem měla větší moc než by jí příslušela dle výsledků voleb. A také by zmizel,nebo aspoň se razantně zmenšil prostor pro politickou korupci. Takové krysy jako Melčák,Snítilý a Pohanka by to měli mnohem těžší.

sluka ( 16. listopadu 2010 12:27 )

Znarodnit a tunelare podle platnych zajkonu potrestat za rozkradani narodniho majetku ne pod 18 let. A takove jako prevychovavat tezkou praci v napravnych taborech. Ta tvoje chytrost je na skodu narodnim zajmum. Za koho kopes? Za americke imperialisty a Wall Street?

kdoasi ( 16. listopadu 2010 10:41 )

Za chvilku se celá kauza opět potichu zamete pod koberec. Ti, co kradou ve velkým, jsou totiž beztrestní.

jindraa ( 16. listopadu 2010 09:06 )

takovy system uz alke nema s demokracii vubec nic spolecneho.....

Zobrazit celou diskusi