Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemětřesení v Srbsku: Dva mrtví, padesát zraněných!

Autor: ČTK, mivr - 
3. listopadu 2010
17:02

Centrální části Srbska postihlo v noci na středu zemětřesení o síle 5,3 stupňů Richterovy stupnice. Při katastrofě zahynuli dva starší lidé a dalších padesát osob utrpělo zranění. Na místě byl vyhlášen stav nouze. Otřesy byly cítit i v sousedních zemích!

Zemětřesení se ve sto dvacet sedm kilometrů vzdáleném místě od srbského hlavního města Bělehradu ozvalo hned pětkrát. Nejprve v síle 5,3 stupňů Richterovy škály, poté ještě čtyřikrát v síle okolo tří stupňů. První otřes byl zaznamenám krátce před druhou hodinou ranní.

"Nejdůležitější ale je, že lidé se uklidnili, není žádná panika a městské úřady fungují," uvedl srbský ministr vnitra Ivica  Dačić.

Nejsilnější zemětřesení za poslední desetiletí

Při otřesech zahynul manželský pár, oba ve věku 68 let, když se zřítila střecha a jedno poschodí jejich domu na předměstí Kraljeva. Srbský premiér Mirko Cvetković region navštívil a sešel se také se synem a dcerou zahynulých manželů. "Jak jsem pochopil, mnoho lidí z postižené oblasti nemá kde spát a musí být umístěno do provizorních útulků," řekl s tím, že stát se chystá pomoct.

V nejbližším městě od epicentra Kraljevu byla poškozena řada budov a jejich padající části pak poničily spoustu zaparkovaných aut. Část města navíc zůstala bez elektřiny, tekoucí vody a telefonního spojení. Mnoho domů bylo ale poškozeno i v okolních vesnicích.

Přes relativně střední intenzitu jde o nejsilnější zemětřesení v Srbsku za poslední desetiletí. Otřesy byly cítit až v Bělehradě a dokonce i v sousedních zemích - Rumunsku, Chorvatsku a Makedonii.

soica.flatulescu ( 4. listopadu 2010 15:29 )

Srbsko stíhá rána za ranou. Relativně nedávno humanitární bombardování a teď tohle!

bara ( 4. listopadu 2010 10:50 )

ne, není, neštěstí je vždy stresující a lidem radost neposkytuje - spíše mě právě pobavilo to, že jsi sem dala ten článek, a pochopila jsem proč.

bara ( 4. listopadu 2010 00:06 )

černá kronika? )

bara ( 4. listopadu 2010 00:06 )

nee - já bych navrhla lepší, např. "štěk"... ) .

bara ( 4. listopadu 2010 00:05 )

tady vychází jakýsi soukromý tisk . asi bude mít název "hafhaf" )

Zobrazit celou diskusi