Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Porod desetileté dívky šokoval Španělsko

Smutný rekord drží Peruánka Lima Medina (na snímku). V roce 1939 porodila dítě v pěti letech, sedmi měsících a 21 dnech. Teď se podobný případ stal ve Španělsku.
Smutný rekord drží Peruánka Lima Medina (na snímku). V roce 1939 porodila dítě v pěti letech, sedmi měsících a 21 dnech. Teď se podobný případ stal ve Španělsku.  (Autor: wikipedia.cz)
Autor: ČTK, jos - 
3. listopadu 2010
08:31

STŘEDA 3. 11. - Teprve desetiletá dívenka porodila v nemocnici na jihu Španělska dítě. Zdravotní stav matky i miminka, které váží 2,9 kg, je velmi dobrý, uvedly tamní úřady. Porod proběhl bez komplikací a přirozenou cestou bez císařského řezu. Španělské úřady nyní řeší, komu svěřit novorozeně.

Z nemocnice podle listu matka odešla i s dítětem koncem minulého týdne. Nemoc nice odmítla poskytnou další informace, není známo ani pohlaví dítěte. "Mladá matka a její dítě jsou ve skvělém zdravotním stavu a u své rodiny poté, co opustily nemocnici ve městě Jerez de la Frontera. Otec je také nezletilý," řekla novinářům bez dalšího upřesnění Micaela Navarrová, která se stará o sociální péči v rámci autonomní andaluské vlády.

Úřady podle agentury AFP nyní zkoumají, zda podmínky v rodině jsou pro mladičkou matku a dítě uspokojivé, či zda se o ně mají starat sociální služby.
Lékaři z nemocnice v Jerez de la Frontera uvedli, že matka 666317:gallery:true:truemladičké rodičky jim řekla, že v jejich rodné zemi (Rumunsko) je porod u tak mladých dívek běžný.

Nejmladší matce bylo pět

Nejmladší matkou světa zůstává - Peruánka Lina Medina, která v květnu 1939 přivedla na a svět syna Gerarda. Tehdy jí bylo o 5 let, 7 měsíců a 21 dní.

Chlapec se narodil zdravý. Ve 40 letech podlehl onemocnění kostní dřeně, které s porodem ale nijak nesouviselo.