Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Může tetování způsobit rakovinu?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: acs)
Autor: INT, ida - 
11. května 2010
05:26

Ornamenty po těle zhotovené v tetovacích salonech jsou stále populárnější. V poslední době však dermatologové varují: „Tetování není úplně bez rizika, jak jsme si dosud mysleli.“ V tetovacích inkoustech se objevují těžké kovy a saze, které vyvolávají alergie. Dokonce je i podezření, že mohou způsobit rakovinu kůže.

Dermatologové ve fakultní nemocnici v německém Regensburgu zkoumali zdravotní rizika tetování. Tedy hlavně složení barev, které se vstřikují pod kůži.

Průzkumu se zúčastnilo 3500 osob a 7 procent z nich si ještě několik měsíců po tetování stěžovalo na svědění, pálení a zarudlou kůži. Z toho odborníci usoudili, že některé složky barev nedokáže lidský organismus jednoduše tolerovat.

Barvy obsahují saze

Na černé obrysy užívají některé salony saze, protože dodávají obrázku intenzivní zbarvení. Saze se vyrábějí spalováním a obsahují vedlejší produkty (např. ropu a dehet), které rakovinu mohou způsobit. I když to není zatím vědecky prokázáno.

„Slyšela jsem o tom, že v některých tetovacích barvách mohou být tzv. azo-pigmenty, které se někdy přemění na rakovinotvorné buňky,“ říká dermatoložka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Olovo a nikl pod kůži

„Dále se proslýchalo, že v těchto barvách jsou obsaženy i těžké kovy, např. olovo, chrom, kobalt, nikl,“ vyjmenovává Arenbergerová. „Barvy také mohou být kontaminovány bakteriemi či plísněmi, které způsobují různá onemocnění. U nás si ale Česká obchodní inspekce kvalitu tetovacích studií poměrně přísně hlídá, včetně složení tetovacích barev.“

20 vpichů za sekundu

Při aplikaci tetování je kůže narušena za jednu sekundu až dvaceti vpichy. Některé částice barev se šíří prostřednictvím lymfatických uzlin po celém těle. Tetovací jehla je tak ideálním dopravním prostředkem k roznesení nebezpečných látek po celém organismu.

Ilustrační foto Ilustrační foto | acs

Když už se chcete nechat tetovat:

-    vyberte si takové téma, které bude neutrální a nadčasové

-    prohlédněte si tetovací studio, zaměřte se na čistotu nejen místností, ale i nástrojů

-    tatér by měl používat rukavice

-    informujte se, jak po tetování o pokožku pečovat a kam se obrátit v případě nějakých problémů

Odstranit tetování? Nejlépe laserem!

I vám může začít tetování z nějakého důvodu překážet. Jak ho nejefektivněji odstranit? „Elegantního odstranění lze dosáhnout pouze laserem,“ říká Arenbergerová a dodává, že nejlepší je tzv. Alexandritový laser, který v sekundě pigmenty v tetování rozstřelí. „Velmi dobře zlikviduje černou a tmavomodrou barvu, částečně si poradí i s různými odstíny zelené, je však prakticky neúčinný na červenou a žlutou. Zákrok je někdy potřeba opakovat  až sedmkrát.“

Pozor na henu!

Z dovolených si mnoho lidí doveze suvenýr v podobě tetování henou. Nejde o klasickou aplikace jehlou, ale o malování na kůži. Ale i takový obrázek vám může způsobit ošklivé komplikace.

Dermatoložka Monika Arenbergerová k tomu říká: „Bez rizika není ani dočasné tetování neboli malování henou. Je to sice přírodní produkt, ale pro lepší ztmavnutí a delší trvanlivost barvy se k ní přidává chemikálie parafenylenediamin, který bývá zdrojem alergických kožních reakcí.“

Takže pozor! Dělá se vám často po nějakém jídle vyrážka? Jste na něco alergičtí? Otékáte po kousnutí hmyzu? Asi byste si na henové tetování měli nechat zajít chuť.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi