Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Revoluce: První internetová doména nepsaná latinkou!

Vítejte v novém internetovém věku...
Vítejte v novém internetovém věku...  (Autor: Reprofoto - http://موقع.وزارة-الأتصالات.مصر )
Autor: INT, jos - 
7. května 2010
13:47

Internet dnes (v pátek 7. 5. 2010) zažil revoluci. Byla spuštěna první doména, která není psaná latinou! Pionýrem je Egypt a arabština.

Svět internetu se změnil a nikdy již nebude jako dřív. Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (ICANN) dnes povolilo a spustilo první tři jména domén používající jiné znaky než latinku. Zaregistrované adresy jsou v arabštině. Zprávu přinesly Lidové noviny.

Od dneška můžete navštívit http://موقع.وزارة-الأتصالات.مصر/ a další dvě domény psané arabským písmem, nicméně k jejich fungovaní je nutný prohlížeč, který podporuje systém IDN (Inaternational Domain Name). Všechny tři domény spustila nejlidnatější arabská země - Egypt - a vedou na stránky tamních vládních institucí.

Spuštění této přelomové změny se letos očekávalo. Americký mediální server Mashable, upozorňuje, že dnešek je to velký den hlavně po ty, kteří nemluví anglicky a používají jiný typ písma či znaky, které současný "poangličtělý" internet nezná. Uživatelé internetu si podle Lidových novin ale na tuto novinku musí nejprve zvyknout. Problémy můžou způsobit například různé typy klávesnic nebo také fakt, že arabština se píše z prava do leva.

djaba ( 8. května 2010 21:26 )

Tak to tam celej žhavej mastim , až se mi od myši kouří.

Zobrazit celou diskusi