Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co všechno umí Češi transplantovat

Co všechno umí Češi transplantovat
Co všechno umí Češi transplantovat  (Autor: Infografika Blesk)
Autor: Petra Hátlová - 
22. září 2008
09:05

Transplantace je zákrok, který patří do škatulky "poslední záchrany lidského života". Princip výkonu je celkem "jednoduchý" - člověk dostane za poškozený orgán nový.

Člověk, kterému vypoví službu nějaký orgán, dostane jiný normálně fungující od zemřelého dárce. Samotná transplantace je pak složitý chirurgický zákrok, který trvá několik hodin. Co vše se v Česku dělá a kolik to stojí?

Tohle všechno je možné "vyměnit"

Srdce

Nejčastějším důvodem, proč se k zákroku přistupuje, je rozpad srdeční tkáně. V Česku se uskutečnilo i několik transplantací srdce u dětí. Za rok se u nás provede asi 30 transplantací srdce, třetina z toho je opakovaným zákrokem, který bylo nutné udělat u pacienta, který jednou byl transplantován.

Transplantuje: IKEM, Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně.

Pojišťovny platí zhruba: 1 000 000 korun za zákrok

Plíce

Zákrok je velkou nadějí pro ty, kteří trpí cystickou fibrózou, těžkými rakovinami plic, silnými plicními infekcemi a dalšími nevyléčitelnými chorobami. U nás je ročně provedeno zhruba 14 transplantací.

Transplantuje: Fakultní nemocnice Motol, plíce + srdce IKEM.

Pojišťovny hradí: 770 tisíc za zákrok

Játra

U dospělých mohou být důvodem zákroku třeba různé typy cirhózy, nebo Wilsonova choroba, která je způsobena špatným transportem mědi v těle. U dětí je důvodem například neprůchodnost žlučových cest. Za rok se u nás provede zhruba 50 zákroků.

Transplantuje: IKEM a Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně.

Pojišťovny platí: 500 000 korun za výkon

Ledviny

K životu stačí alespoň jedna fungující ledvina. Problém nastává při nefunkčnosti obou ledvin. Dárcem orgánu často bývá příbuzný. Příjemce i dárce pak žijí každý s jednou funkční ledvinou. Za rok se u nás provede více než 200 transplantací.

Transplantuje například: IKEM a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Pojišťovny platí: 165 000 korun za výkon

Oční rohovka

Transplantace oční rohovky byla v posledních letech několikrát vylepšena. "Nahradit" lze rohovku celou nebo jen část. Důvodem zákroku je nevyléčitelně zdeformovaná nebo neprůhledná rohovka. U nás je ročně provedeno více než 300 transplantací.

Transplantuje například: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a soukromé oční kliniky.

Pojišťovny platí: 32 tisíc za zákrok

Vlasy

Neřeší zdravotní problém, ale spíš kosmetický efekt. K transplantaci je možné použít i vlastní vlasy. Při jednom zákroku lze transplantovat několik stovek štěpů. U nás bylo provedeno několik tisíc zákroků.

Transplantuje například: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a soukromé kliniky.

Výkon není hrazen z pojištění. Cena se pohybuje v řádu statisíců a liší se dle rozsahu zákroku

Langerhansovy ostrůvky

Zákrok dokáže pomoci lidem s těžkou cukrovkou. Je méně komplikovaný než transplantace celé slinivky, která Langerhansovy ostrůvky, produkující životně důležitý inzulín, obsahuje. U nás se provedlo zhruba 10 transplantací.

Transplantuje: IKEM.

Cena za zákrok není vyčíslena

Slinivka břišní

Je nadějí pro nemocné cukrovkou. Často jde o kombinovanou transplantaci, při které člověk přijímá od dárce slinivku a ledvinu. Za rok se provede zhruba 20 kombinovaných transplantací.

Transplantuje: IKEM.

Pojišťovny platí: 478 000 korun za výkon

Kostní dřeň

K zákroku se přistupuje při vážných onemocněních krve. Za rok se u nás provede přes 220 transplantací vlastní kostní dřeně, přičemž pojišťovny platí 306 000 korun za zhruba 100 transplantací dřeně od dárce.
Transplantuje například: Fakultní nemocnice Motol a Ústav hematologie a krevní transfúze.
Pojišťovny platí: 1 004 390 korun za výkon

Co je transplantace

Transplantace je cílené přenesení tkáně nebo orgánu z jednoho člověka na druhého. Někdy lze mluvit o transplantaci i v případě zákroku u jednoho člověka - například v plastické chirurgii, při přenosu kůže z jedné části těla na druhou. Člověk poskytující orgán je dárce. Pacient, jemuž je orgán voperován, je příjemce. Transplantace je zákrok, u kterého je základem úspěchu výběr dárce. Ten totiž musí být z hlediska imunity co nejbližší příjemci. Jinak organismus přenesený orgán nepřijme.

Ve světě se už (ne)povedlo

* Tenké střevo - Ve světě se již nahrazuje, u nás je "v plánu"

* Penis "- Výměnu" zkusili v Číně a skončila neúspěšně

* Tváře - Ve světě se několik zákroků povedlo. Výsledná tvář prý obličej dárce nepřipomíná