Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve švýcarské restauraci vaří z mateřského mléka

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Famous - 
17. září 2008
16:28

Na chuť mateřského mléka si většina z nás nepamatuje, někteří ji v dospělosti okusí v době, kdy mají vlastní děti.

V švýcarském letovisku Winterthur je však možné pochutnat si na lahodných pokrmech, do nichž je mateřské mléko přidáváno. Nápad restauratéra Hanse Lochera způsobil v alpské bankovní velmoci rozruch, nikdo mu však nemůže zakázat používání mateřského mléka při vaření.

Nejedná se ani o žádný reklamní tahák, kdy by pokrmy obsahovaly jen stopy této tekutiny. V restauraci Storchen totiž obsahují některé polévky a omáčky minimálně 75 procent mateřského mléka. Specialitou je také dušené maso dochucené pokrmem, který člověk po svém narození přijímá jako první.

"Všichni jsme na něm vyrostli. Proč bychom ho tedy nemohli zařadit do našich jídelníčků?" obhajuje svou ideu Hans Locher, jenž se stal nejkontroverznějším švýcarským restauratérem. Odpůrci jeho nápadu totiž tvrdí, že je to zcela neetické. Přesto neexistují zákonné mechanismy, kterými by mu úřady mohly vaření z mateřského mléka zakázat.

Ale za mediální rozruch si může Locher sám, neboť dárkyně začal hledat reklamou v německy mluvících televizích. Takže se brzy o jeho nápadu dozvěděli nejen v germánské části Švýcarska, ale také v sousedním Rakousku a Německu.

"Poprvé jsem s mateřským mlékem experimentoval, když se mi narodila dcera. Dají se z toho uvařit skutečně delikátní věci. Ale vždycky je to potřeba smíchat s trochou šlehačky, aby se udržela dobrá konzistence," popsal své zkušenosti s vařením z mateřského mléka Locher.

Úřady nemohou použít žádné legální cesty, jak v nápadu restauratérovi zabránit. V zákonech se totiž o mateřském mléce a jeho používání v gastronomii nijak nepojednává.

"Lidé jako producenti mléka nejsou v legislativě obsaženi. Nejsou na seznamu povolených druhů jako krávy a ovce, ale nejsou ani na seznamu zakázaných druhů jako opice a primáti," uvedl Rolf Etter z curyšské laboratoře pro kontrolu potravin.