Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Převratný objev: horizontální pruhy zeštíhlují!

Převratný objev: horizontální pruhy zeštíhlují!
Převratný objev: horizontální pruhy zeštíhlují!  (Autor: Famous)
Autor: Famous - 
17. září 2008
10:50

Jednou z nejčastějších rad odborníků na módu je, že postavu zeštíhlí vertikální neboli od nebe k zemi jdoucí pruhy. Psychologové ale zjistili, že tomu tak není!

Podle psychologů zkoumajících lidskou percepci neboli vnímání, naopak horizontální pruhy obepínající tělo jako obruče postavu v očích pozorovatelů zeštíhlují, zatímco vertikální rozšiřují.

V rozporu se všeobecnou domněnkou, proužky obíhající podél těla zeštíhlují tělo mnohem víc než proužky jdoucí směrem od hlavy k nohám.

Tvrdí to profesor Peter Thompson z University of York. Podle něj vychází tento percepční klam z Helmholtzovy čtvercové iluze - fenoménu, který v devatenáctém století objevil vědec Hermann von Helmholtz.

Ten namaloval dva čtverce naprosto shodných parametrů. Jeden pokryl horizontálními a druhý vertikálními proužky. Ten s horizontálními se jevil jako vyšší a štíhlejší než ten s vertikálními.

Thompson se rozhodl Helmholtzův fenomén prokázat také v případě proužkovaného oblečení. Použil dvě stovky párů fotografií žen, které byly oděny jak do šatů s horizontálními, tak s vertikálními proužky. Dobrovolníci pak měli určovat, na kterém snímku jsou dotyčné dámy obéznější.

Z výsledků pokusu vyšlo najevo, že pokud byly dvě ženy stejných proporcí oblečeny do šatů s různými proužky, ta v oblečení s horizontálními pruhy vypadala štíhleji. A ženy, které měly horizontální pruhy, vypadaly stejně štíhlé jako ženy, které byly ve skutečnosti o šest procent hubenější.

"Horizontální pruhy vás neztlušťují. Ten, kdo nosí vertikální pruhy, vypadá širší než ten, kdo nosí horizontální pruhy. Horizontální pruhy, pokud nic jiného, tak vás zeštíhlí," tvrdí profesor Thompson.