Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Ryba přerazila chlapci sanici!

Tolstolobik bílý
Tolstolobik bílý  (Autor: wikipedia)
Autor: ČTK - 
8. září 2008
11:00

Americkému mladíkovi, který na jezeře dováděl na nafouknuté duši pneumatiky, zlomila čelist ryba, která vyskočila z vody.

Patnáctiletý Seth Russell křižoval v závěsu za motorovým člunem na veliké duši Chicotské jezero v Arkansasu, když nad hladinu náhle vyskočil tolstolobik bílý (Hypophthalmichthys molitrix) a chlapce udeřil do tváře. Po střetu s rybou upadl Russell do bezvědomí.

"Vůbec nic si nepamatuje," řekla chlapcova matka Linda Russellová. "Smál se a další věc, na kterou si vzpomíná, bylo probuzení v nemocnici."
Podle své matky syn podstoupil operaci, při které mu lékaři zafixovali drátěnou konstrukcí několik zubů, a stále cítí bolest v zádech, kterou doktoři připisují nárazu ve veliké rychlosti.

Není jediný, kdo se střetl z "létajícím" tolstolobikem. "Nelítají, ale jsou to docela dobří skokani," řekla Carole Engl, která na arkansaské univerzitě v Pine Bluff vede centrum akvakultury a rybolovu. "Za několik posledních let máme zprávy o rybích skocích, které zapříčinily zranění (lidí) na jezeře Chicot."

"Jejich skákající chování je problém a zdá se, že jejich populace zde roste," řekla Engl.

Tolstolobik bílý byl do USA poprvé dovezen v 70. letech minulého století. Chovatelé sumců je přivezli, aby pomohli s odstraněním řas z jejich rybníků. Agentura na ochranu životního prostředí zahájila program, který městům umožňuje využití takovýchto ryb k vyčištění okrasných jezírek.