Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Indičtí sloni zvládají jednoduché počítání

Indičtí sloni zvládají jednoduché počty
Indičtí sloni zvládají jednoduché počty  (Autor: Famous)
Autor: Famous - 
2. září 2008
11:47

Zvířata většinou dokáží rozlišovat výrazně menší a větší hromádku oblíbené potravy, ale při rozlišování malého počtu v řádu jednotek už selhávají.

Jinak je tomu u indických slonů, kteří dokáží rozlišovat tak minimální numerický rozdíl jako je pět a šest jablek. Experimentálně to dokázali japonští chovatelé těchto chobotnatců.

Dva sloni byli při pokusech Naoko Irieové z Tokijské univerzity přesní v 87 a 69 procentech početních příkladů.

Při jednom testu dali zoologové do jednoho kbelíku tři a do druhého pět jablek. Pak přidali do obou kbelíků po dvou jablkách. Pětkrát z šesti pokusů třicetiletá slonice Ašja zvolila kýbl se sedmi jablky raději než s pěti jablky. Přičemž nemohla předtím vidět nebo fyzicky zkusit, kolik jich uvnitř je. Musela tedy počítat ve chvíli, kdy je ošetřovatelé do kýblů házeli.

Druhý slon - osmatřicetiletý Mito - zase dokázal počítat pomeranče. "Nemohla jsem tomu nejdříve uvěřit. Dokázali ihned porovnat rozdíl mezi čísly šest a pět," tvrdí etoložka Irieová.

Řada zvířat dokáže vybírat mezi dvěma čísly (množstvími), pokud je jedno výrazně větší než druhé. Jejich výkon je ale horší, když počet příliš vzroste nebo příliš poklesne a rozdíl mezi oběma čísly není výrazný.

Sloni jsou však schopni rozlišovat rozdíly v rozsahu jednotek a poznat rozdíl mezi počty pět plus jedna a tři plus čtyři.