Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komáři nenávidí česnek!

Komár
Komár  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: pak - 
29. srpna 2008
13:30

Jejich neodbytný pískot dokáže vytočit i největšího kliďase. Po kousnutí navíc nechávají svědivé puchýře. Komáři nás pronásledují ve dne v noci. Jak se bránit?

Nejhůře jsou na tom ti, kdo bydlí poblíž vodní plochy. Larvy a kukly komárů se totiž vyvíjejí ve vlhkém prostředí nebo přímo ve stojaté vodě.

Takhle nás krvežívnivé komáří samičky (samci se živí pouze nektarem) dokážou vysát:

Jedním z řešení, jak nežádoucí návštěvníky nevpustit do bytu, je nainstalovat do oken síťky. Například na suchý zip. V zimě se jednoduše odepnou, v létě připnou. Za tmy pak můžete pozorovat, jak se k vám nejrůznější havěť marně snaží dostat.

Pokud se vám technické řešení nezamlouvá, musí nastoupit příroda. Existuje celá řada ´babských rad´, jak s komáry zatočit. Nesnáší například pach česneku. Zkuste rozkrojit stroužek a potřít s ním rámy oken a parapet. ´Upíři´ by se vám měli vyhnout.

Odpor v nich vzbuzuje také cibule, máta, šalvěj, rozmarýn nebo listí vlašských ořechů. Při večením posezení tak můžete zkusit pálit nejrůznější bylinky v ohnivzdorné nádobě.

Někdy pomohou třeba jen ty správné rostliny v květináči. Obecně se doporučuje dát si na parapet muškát.

Další radou je jíst kvasnice. Zápach vitaminu H, který se později vylučuje, je pro komáry velmi nepříjemný.

Je ovšem možné, že všechny ty přírodní zápachy budou nepříjemné i vám. Pak už zbývá jen chemie. Na trhu existuje celá řada výrobků, které komáry odpudí. Tyto přístroje vylučují látku, kterou člověk necítí a firmy, jež je vyrábí, se dušují, že mu ani neškodí. Odpuzovač stačí dát do elektřiny a měli byste mít klid. K mání jsou i jednorázové svíčky s obsahem aktivní látky.

A co jestli se přece jen útoku komáří samičky neubráníte?

Potřete místo rozdrcenou petrželovou natí, listy černého rybízu, posekanou cibulí nebo rajčatem.

Je možné si vyrobit i speciální hojivý balzám: Menší lahev naplňte třezalkou tečkovanou a zalijte olivovým olejem. Zavřenou nádobu nechte uzavřem na slunečném místě 15-20 dní. Pak sceďte a z květů dobře vymačkejte olej. Tím pak potírejte postižená místa.