Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tajemství Jacka Rozparovače stále láká

Jedna z ilustrací k reportáži o řádění Jacka Rozparovače v Illustrated London News 13. října 1888
Jedna z ilustrací k reportáži o řádění Jacka Rozparovače v Illustrated London News 13. října 1888  (Autor: wikipedia.org)
Autor: psp - 
28. srpna 2008
16:04

V neděli 31. srpna to bude přesně 120 let, kdy v Londýnském East Endu začal řádit dosud neodhalený masový vrah Jack Rozparovač. Jeho příběh inspiroval i řadu umělců.

Jacku Rozparovači bývá obecně připisováno pět vražd spáchaných v období od 31. srpna do 9. listopadu 1888 v Londýnském East Endu. Tyto vraždy jsou označovány jako Kanonická pětka a jsou podskupinou jedenácti zločinů zaznamenaných v policejní dokumentaci jako "Vraždy ve Whitechapelu".

Charakteristickým rysem jeho vražd bylo, že se oběti buď prokazatelně živily prostitucí, nebo (jako v případě Cathrine Eddowes) byl předpoklad, že prodávají své tělo. Do Kanonické pětky patřily Mary Ann Nichols (za svobodna Marry Ann Wolker, přezdívaná "Polly") zavražděna v pátek 31. srpna 1888, Annie Chapman (za svobodna Eliza Ann Smith, přezdívaná "Dark Annie") zavražděná v sobotu 8. září roku 1888, Elizabeth Stride (za svobodna Elizabeth Gustafsdotter, přezdívaná "Long Liz") zabitá v neděli 30. září roku 1888. Čtvrtou obětí byla již zmiňovaná Catherine Eddowes (používala přezdívky "Kate Conway" a "Mary Ann Kelly") zavražděná ve stejný den jako předešlá oběť Elizabeth Stride v neděli 30. září 1888. Poslední obětí byla Mary Jane Kelly (po výletu do Paříže si začala říkat "Marie Jeanette Kelly", přezdívaná "Ginger"), která byla nalezená a příšerně zohavená ve svém bytě v pátek 9. listopadu roku 1888.

Všechny ženy vrah zabil na veřejných, nebo alespoň částečně veřejných místech. Oběť nejdříve podřízl a poté mrtvolu zohavil v oblasti břicha, genitálií a obličeje. Fakt, že některé oběti měly vyříznuté vnitřnosti, vedl k domněnce, že vrah musí mít nějaké znalosti z anatomie a vyzná se v chirurgickém řemesle.

Podezříván byl i člen královské rodiny

Po poslední vraždě se Jack Rozparovač navždy odmlčel a jeho pravá totožnost nebyla nikdy odhalena. Objevila se celá řada teorií a spekulací, kdo by mohl být pachatelem. Mezi více než sedmdesát možných pachatelů se objevuje i vnuk královny Viktorie princ Albert Victor vévoda z Clarence a Avondale nebo známý anglický spisovatel, matematik, logik, učenec a fotograf a autor Charles Lutwidge Dodgson známý pod pseudonymem Lewis Carroll. Jeho nejznámější knihou je Alenka v říši divů a její pokračování Alenka za zrcadlem.

Brutální série vražd se chopily v té době stále populárnější noviny, které přinášely autentické reportáže, ve nichž popisovaly veškeré detaily hrůzných zločinů a selhání policie, kterým se nepodařilo vraha dopadnout. Masivní měrou tak přispěly k nehynoucí slávě tohoto zločince. Není proto divu, že příběh neznámého sériového vraha zaujal řadu spisovatelů, včetně autora slavného detektiva Sherlocka Holmese sira Arthura Connana Doyla.

Na toto téma bylo napsáno kromě velkého množství odborných knih také celá řada fiktivních příběhů inspirovaných zločiny Jacka Rozparovače. Příběh se dočkal celé řady filmových a televizních zpracování. Dokonce dobyl i prkna, která znamenají svět a v tomto případě nemusíme ani chodit příliš daleko. Uveďme si tři příklady, uměleckých děl na motivy příběhu Jacka Rozparovače.

Kniha

Jako příklad novely s tématikou Jacka Rozparovače uvedeme knihu Soukromý život Jacka Rozparovače od anglického spisovatele Richarda Gordona. V tomto románu autor představuje bouřlivý život Viktoriánského Londýna se všemi jeho nešvary jako je těžká a ponižující práce, prostituce, násilí, nemoci. Vykresluje lékařskou praxi v roce 1888 a zároveň nastoluje znepokojující otázky. Proč byly oběti tak potichu? Proč bylo na místě zločinů tak málo krve?

Film

Posledním hollywoodským trhákem, který si vzal na mušku Jacka Rozparovače, je film From Hell z roku 2001, natočený na motivy stejnojmenného komiksu Alana Moora a Eddieho Campbella. Životem zmítaný inspektor Fred Abberline (Johnny Depp) přežívá den za dnem pomocí opia, aby zaplašil trýznivé vzpomínky na ztrátu ženy a dítěte. Dostane na starost vyšetřování hrůzné vraždy.

From Hell From Hell | wikipedia.org

Přítelkyně zavražděné, Mary Kelly (Heather Graham) z počátku odmítá ze strachu, že ji mladý inspektor chce jen zneužít jako většina mužů, spolupracovat. Jeho upřímnost a zdvořilost však nakonec prolomí její nedůvěru. Inspektorovi pomáhá ve vyšetřování a zároveň je mu oporou v soukromém životě seržant Godley (Robbie Coltrane). Nitky vyšetřování vedou k vrahovi s chirurgickou zručností. Abberline dochází k závěru, že vraždy jsou součástí výhružného spiknutí Řádu svobodných zednářů, kteří jsou dirigováni za samého královského dvora.

Divadlo

Muzikál Jack Rozparovač mělo loni na repertoáru pražské divadlo Kalich. V tomto zpracování se jedná o romantický příběh dvou podobách lásky, které osudově ovlivnil Jack Rozparovač. Tu sesterskou legendární vrah rozdělil, zatímco tu mileneckou naopak spojil.

Muzikál Jack Rozparovač Muzikál Jack Rozparovač | Divadlo Kalich

Hudbu k muzikálu napsal Vašo Patejdl, autor řady hitů legendární skupiny Elán, na libreto Ivana Hejny. Texty písní jsou z pera Eduarda Krečmara. V muzikálu vystupovali například Martin Dejdar, Jiří Langmajer, Daniela Šinkorová, Michaela Kuklová, Hana Zagorová, Petr Novotný a další.