Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvouhlavé dítě senzací Bangladéše

Kiron se narodil s dvěma hlavami
Kiron se narodil s dvěma hlavami  (Autor: AFP)
Autor: šim, INT - 
27. srpna 2008
14:29

Více než 150 000 lačných zvědavců obklopilo bangladéšskou nemocnici, kde se narodilo dvouhlavé dítě. Musely být proto povolány pořádkové jednotky.

Chlapec jménem Kiron se narodil v pondělí v Keshobpuru, asi 150 km od hlavního města Dhaka. Na svět přišel císařským řezem. Vážil 5,5 kg.

"Dítě má jeden žaludek a jí normálně. Dvěma pusinkami," řekl porodník Mohamad Adbul Bari. "Má jedny genitálie a po jednom páru horních a dolních končetin," dodal.

Doktor Bari chlapcův abnormální zjev vysvětluje: "Kiron se vyvíjel z jedno embrya. Jeho vývoj však probíhal anomálně."

Přesnou diagnózu znemožňují davy

Porodnice ale nemůže zatím určit, jestli má dítě jednu nebo dvě sady orgánů. K tomu by bylo potřeba převést jej na vybavenější a zároveň bezpečnější kliniku. Jelikož se ale před porodnicí sešel stopadesátitisícový dav, převoz je nebezpečný. Na místo byla proto přivolána policie, aby příchozí 'zpacifikovala'. Policisté teď hlídají nemocnici 24 hodin denně.

Kdyby se totiž dav vrhnul na matku a její dítě, hrozilo by jim nebezpečí umačkání. Vždyť přítomný dav by snadno naplnil kapacitu dvou stadionů Wembley.

Chlapec musel být v úterý večer pod policejním dohledem převezen k vyšetření. Lékaři se pokoušeli zjistit chlapcovy naděje do budoucna.

Pokud se však chlapec ani jeho 22letá matka neocitnou v akutním nebezpečí, transport do větší nemocnice do blízkého města Jessore nutný.

"Bojíme se, že čím více se o případu bude mluvit, tím více lidí sem bude přicházet," vyslovil své obavy personál. "Lidé chtějí Kirona za každou cenu zahlédnout," uvedl zdroj.

Ztělesněné božstvo? Poutníci nosí dary

Tamější deník Samakal však přinesl také jednu pozitivnější zprávu. Mezi příchozími se našlo už také mnoho dárců, kteří se rozhodli rodině dvouhlavého miminka finančně pomoci.

V minulosti byly děti narozené s různými tělesnými abnormalitami považovány v zemích jako Bangladéš či Indie za ztělesněné bohy.