Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masku gorily vydávali za amerického Bigfoota!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
21. srpna 2008
13:02

Velkým švindlem je údajný nedávný objev americké obdoby sněžného muže známé jako Bigfoot - šlo jen o gumový kostým gorily v bloku ledu.

Dvojice Američanů minulý týden na tiskové konferenci v kalifornském Palo Alto oznámila, že letos v červnu objevila na severu státu Georgia tělo tohoto tvora.

Pověstmi opředené monstrum vypadá jako napůl člověk a napůl opice. Odborníci ale na jejich objev reagovali zdrženlivě. Profesor anatomie a antropologie Jeffrey Meldrum, který se výskytem monstra jménem Bigfoot (Velká noha) zabývá na Idažské státní univerzitě, prohlásil, že důkazy o jeho nálezu nejsou přesvědčivé a vzbuzují velké pochybnosti.

Matt Whitton a Rick Dyer tvrdili, že nalezli 2,3 metru vysoké tělo o hmotnosti 226 kilometrů při turistice v lesích. Fotografie zveřejněná na jejich internetové stránce zachycuje cosi jako velkého, chlupatého tvora. Pravda ale začala brzy vycházet najevo. Jak kostka ledu tála, objevila se hlava a nohy - oboje z gumy!

Whitton a Dyer, který na svých internetových stránkách dokonce nabízejí expedice za sněžným mužem, podle agentury AP nezvedali telefony.

Legendy o obrovském lidoopovi, který žije kdesi v amerických lesích, pocházejí už z období před osídlením Ameriky Evropany. Indiáni měli posvátnou úctu k bájnému stvoření, jemuž říkali Sasquatch. Přestože se čas od času objeví záhadné stopy a údajné snímky, nikdo dosud existenci živočicha nepotvrdil.

(Zajímá vás, jak se pátrá po yettim? Čtěte zde!)