Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Číňan Pao Si-šun - opět nejvyšší na světě

Autor: ČTK - 
20. srpna 2008
12:51

VIDEO: Guinnessova kniha vrátila titul nejvyššího muže na světě Pao Si-šunovi poté, co se Ukrajinec Stadnyk odmítl nechat změřit podle nových pravidel.

Pao Si-šun, který měří 236 centimetrů, se těšil z titulu rok, pak jej ale v roce 2006 "přerostl" Stadnyk, dosahující úctyhodné výšky 257 centimetrů, řekl agentuře Reuters šéfredaktor "guinnessovky" Craig Glenday.

Zatímco Číňana měřili komisaři knihy rekordů, která požaduje, aby byla jeho výška kontrolována šestkrát během jediného dne vestoje i vleže, Leonid Stadnyk odmítl. Titul mu byl udělen na základě prohlášení jeho lékaře.

"Uvědomili jsme si, že vzhledem k zájmu a vzrušení provázejícím kategorie týkající se výšky je to pro nás příliš důležitá kategorie, než abychom to ponechali jen na jediném lékaři," řekl Glenday. "Proto jsme se rozhodli zpřísnit pravidla, abychom skoncovali s pochybnostmi."



Ukrajinec o slávu nestojí
Podle Glendaye žádali komisaři pro zápisy do knihy světových rekordů Stadnyka asi od roku 2004 - kdy se o něm organizace poprvé doslechla - zda by ho mohli poměřit. Nabídli mu zároveň, že za ním přiletí na Ukrajinu nebo ho dopraví do Británie. On prý ale řekl, že si nepřeje být obtěžován. V zásadě podle Glendaye nestojí o slávu a publicitu, které se pojí s faktem, že je někdo nejvyšším mužem na světě.

Sedmatřicetiletý Stadnyk, který žije s matkou v malé vísce na střední Ukrajině, loni agentuře Reuters řekl, že mu na slávě nezáleží. "Chci jen žít normálním životem za normálních podmínek," prohlásil. Svou výšku označil za břemeno spíše než za požehnání, protože "svět je stvořen pro středně vysoké lidi". S maminkou žijí z penze v přepočtu asi 1650 korun měsíčně a z toho, co vydělají pěstováním rajčat a okurek nebo chovu kuřat, krav a prasat.

Číňanovi pozornost lichotí
Pao Si-šun však publicitu miluje a byl "trochu deprimovaný", když zjistil, že ho o titul připravil Stadnyk. Pastevec dobytka z Vnitřního Mongolska prý zatím neví, že se opět oficiálně stal nejvyšším mužem na naší planetě. Znovu "korunován" bude ve vydání Guinnessovy knihy rekordů, která vyjde v září v roce 2009.

"Byl trochu samotářský. Staral se o kozy. Pak si díky slávě, kterou mu přinesl zápis do Guinnessovy knihy rekordů, našel ženu a jeho život se zlepšil," řekl Glenday. Dodal ještě, že šestapadesátiletý Pao Si-šun a jeho téměř o polovinu mladší, 168 centimetrů vysoká manželka čekají dítě.
Číňan se na veřejnosti zviditelňuje nejrůznějšími kousky a jeho loňskou svatbu sponzorovalo nejméně 15 společností. V prosinci 2006 zachránil Pao život dvěma delfínům, když jim podle čínských médií rukou dlouhou 1,06 metru sáhl do žaludku a vytáhl odtud nebezpečné plastové úlomky. Zvířata je spolykala u svého bazénu, ztratila chuť k jídlu a údajně propadla depresi. Zaměstnanci akvária se pokoušeli jim plastové předměty z břicha vytáhnout pomocí různých chirurgických předmětů, ale neuspěli.

Nejvyšším člověkem planety byl podle knihy rekordů Američan Robert Wadlow (1918-1940), který měřil 272 centimetrů.
Nejvyšším Čechem je Tomáš Pustina, který měří 226 centimetrů. Nejvyšším Čechem v historii byl Josef Drásal (1841-1886), který dorostl do výšky 242 centimetrů.