Italové servírují zmrzlinu s tabákem

Zmrzlina s manou, fenyklem, tabákem, sýrem brie nebo vinným octem? Proč ne - v Itálii, která je mraženými pochoutkami proslavená, není nic nemožné.
Alberto Pica (72), jehož rodina má v Římě obchod se zmrzlinou už víc než dvě generace, přišel před sedmi lety se zmrzlinou s manou. Nejde ovšem o takovou, která padá jako v bibli z nebe. Pochoutka je připravena z karamelu a mízy druhu jasanu rostoucího v Kalábrii a na Sicílii. A pozor! Je prý bohatá na vitaminy a chudá na kalorie.
Italové se ve výrobě zmrzliny stále drží tradičních domácích receptur - ta v porovnání s průmyslově vyráběnou představuje 58 % trhu.
Podle předsedy asociace zmrzlinářů Alberta Piky snědí Italové ročně 12 litrů, Římané pak 18 litrů zmrzliny. V Itálii existuje celkem 34.500 výrobců domácí zmrzliny, mnozí z nich se ale spokojí s průměrnou kvalitou pro turisty a dělají ji z ovocného sirupu.
Pokud si však připlatíte, můžete ochutnat takové dobroty jako Afrodité (celer a zelený citron), Kentucky (čokoláda a tabák), zmrzlinu s fenyklem, medem a lékořicí, chuť inspirovanou Kámasútrou nebo Wasabi (čokoláda s křenem).
Víte, že zmrzlinu znali už ve Starém Řecku, prvními výrobci ve velkém byli Mongolové a do Evropy přivezl recepty Marco Polo? A zajímá vás, jak se vyrábí? Tak čtěte zde!
Redaktorky Blesku pro ženy přináší tipy, kde si na zmrzlině pochutnáte u nás. Čtěte zde.