Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Je mu sedm a váží 110 kilo

Maminka by ze synáčka měla ráda zápasníka
Maminka by ze synáčka měla ráda zápasníka  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, so - 
18. srpna 2008
09:21

Myslíte si, že české děti jsou příliš otylé? Pak se podívejte na Džambulata Chatochova. Ten v pouhých sedmi letech váží 110 kilogramů.

Podle Guinnessovy knihy rekordů je nejtlustším dítětem na světě. Váží tolik co malé slůně a v rodné vlasti dostal odpovídající přezdívku "Ruský tank".

Džambulat se narodil v Kabardino-Balkarijské oblasti, kde ho kvůli jeho enormnímu vzrůstu berou jako národního hrdinu. Vystupuje v televizi, předváděli ho i v Německu a Japonsku.

Když slavil první narozeniny, měl 17 kilogramů, už ve třech letech ale vážil přes 40 kilogramů. "Lidé ho rozmazlují a zahrnují ho sladkostmi," říká matka Nelja, která žije sama bez muže a má ještě dva starší syny, oba "normální".

Nejmladšího syna přihlásila mezi vzpěrače, ale touží po tom, že jednou bude profesionálně dělat v Japonsku sumo.

"On je ten jediný zdroj obživy, jaký mám, a jednou nás všechny bude muset zabezpečit," věří žena. Džambulat chtěl kdysi hrát i hokej, ale poté, co zlomil patery speciálně vyztužené brusle, na svůj sen rezignoval.

Džambulat odmala neskutečně jedl. "Spořádal toho tolik, že jsem si vždy myslela, že živím dvojčata," říká Nelja. Zatímco Rusové jsou ze svého titána v sedmém nebi, lékaři jsou zděšeni. "Jeho organismus takovou zátěž nemůže vydržet," nechali se slyšet.

Obezita u dětí je velký problém. V Británii sílí hlasy, že by úřady měly mít právo odebrat obézní děti rodičům a předat je k léčení. Rozruch vzbudil případ Britky (15), která váží 210 kg a má vážné zdravotní komplikace.

O patnáctileté Britce vážící 210 kilogramů čtěte zde.