Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Milujete horory? Mohou za to vaše geny

Edvard Munch - Výkřik
Edvard Munch - Výkřik  (Autor: Wikipedia.org)
Autor: PlusPress - 
14. srpna 2008
11:32

Vědci tvrdí, že dvě různé varianty genu spojovaného s úzkostí rozhodují o tom, zda si hororové filmy užíváte anebo je prostě nemůžete vystát.

Toto zjištění také vysvětluje, proč lidé reagovali tak různě na klasický horor Vymítač ďábla (1973): někteří křičeli hrůzou a dokonce omdlévali, jiní se smáli a užívali si to.


Trailer k filmu Vymítač ďábla - pouze pro ty odvážnější


Jak uvádí list Daily Telegraph, určitá varianta genu nazvaného COMT ovlivňuje hladinu chemikálie, která je spojována s úzkostí. Vědci zjistili, že lidé, kteří mají dvě kopie tohoto genu, se zděsí při pohledu na strašidelné obrázky mnohem více, než jiní. Lidé, kteří mají jen jednu kopii tohoto genu a jednu kopii jiné verze, mnohem lépe své úzkosti ovládají.

Vědci z Bonnské univerzity dospěli k tomuto závěru poté, co testovali 96 žen. Ukazovali jim "příjemné" obrázky jako třeba fotografie smějících se dětí a zvířátek, "neutrální" obrázky jako třeba vysoušeče vlasů a "odpudivé" obrázky jako třeba zbraně nebo fotografie zraněných lidí.

Psycholog Christian Montag, vedoucí týmu, říká, že varianta genu, která působí, že se lidé snadno poděsí, se zřejmě vyvinula teprve poměrně nedávno. U jiných primátů, například šimpanzů, se nevyskytuje.

"V nebezpečném prostředí bylo prospěšné být spíš hodně opatrný, tedy ustrašený," vysvětluje psycholog Montag a dodává ale, že tento gen je odpovědný jen za některé strachy, kterými lidé trpí, protože jinak by skoro polovina lidstva trpěla úzkostmi.

Podívejte se na očekávané horory roku 2019

Podívejte se na nejlepší horory všech dob