Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

8. 8. 2008 si řeknou 'ANO' na Sněžce!

Autor: Jitka Žigová - 
4. srpna 2008
05:00

Svatební horečka ovládne radnice, hrady a zámky. Datum 8. 8. 2008, označované za magické, láká české páry ke sňatkům jako loňské sedmičky.

Vesměs všechny radnice hlásí plno. Svatby budou i na netradičních místech - například na Sněžce.

Zdravotní sestra Míša Rychlíková (37) a praktický lékař Zdeněk Vrtala (52) z Pece pod Sněžkou budou mezi prvními páry oddanými na nově otevřené poštovně na nejvyšší české hoře.

"Známe se letos osm let, tak jsme si řekli, že ten osmičkový den by byl vhodným k naší svatbě," odůvodnila volbu termínu sňatku Míša Rychlíková. Vezmou se při západu slunce na vrcholu nejvyšší české hory Sněžky. "Pojedeme mašinkou k lanovce, tou se svezeme nahoru a vezmeme se na terase nové poštovny. Pak se vydáme pěšky na Luční boudu, kde bude hostina," prozradila nevěsta.

Většina radnic hlásí na 8. 8. 2008 plný stav. Rekordní počet snoubenců si za svůj svatební den vybral osmičkový pátek v Českých Budějovicích. "Zatím víme o 30 obřadech. Takový počet je podle matrikářek snad vůbec poprvé v historii radnice. Obřady začínají v 9 a končí ve 21.30," řekl primátor Juraj Thoma, který se také ujme role oddávajícího. Dodal, že velký zájem byl o sňatky naposledy 7. 7. 2007. Tehdy v Českých Budějovicích oddali 20 párů.

Beznadějně obsazené termíny hlásí také ze zámku Velké Březno u Ústí nad Labem. "Máme plno už od loňského září," řekl kastelán Miloš Musil.

Tři osmičky v datu svatby nalákaly milence na radnice i v dalších regionech. Pokud by se někdo rozhodl pro svatbu narychlo, na termín 8. 8. podle dostupných informací volné místo nenajde.

Budete se rovněž brát v magický den 8. 8. 2008? Pak se určitě ozvěte Blesku. Pište na email tip@blesk.cz a volejte na telefon 724 249 000.