Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Online přenos ze zatmění Slunce

Autor: red - 
1. srpna 2008
10:35

Ve spolupráci s www.astro.cz jsme vám nabídli možnost sledovat on-line zatmění slunce v České republice. Prostřednictvím Blesk.cz jste byli při tom.

Velmi názorný obrázek ukazuje, kde budou další úplná (modrá barva), prstencová (červená barva) a hybridní (růžová barva) zatmění Slunce do roku 2020:

Velmi názorný obrázek ukazuje, kde budou další úplná (total), prstencová (annular) a hybridní zatmění Slunce do roku 2020 Velmi názorný obrázek ukazuje, kde budou další úplná (total), prstencová (annular) a hybridní zatmění Slunce do roku 2020 | NASA

13:30 - další úplné zatmění bude v roce 2009 viditelné z Číny a Japonska. Vynikat bude svou délkou, která bude až 6 minut a 39 sekund! Zatím jsou naplánovány tři expedice, o kterých se více dozvíte na stránkách k zatmění Slunce 2009.

13:20 - Slunce: jako poslední mohou v těchto chvílích vidět úplné zatmění obyvatelé jihovýchodu Číny

Zatmění slunce z Kopřivnice:

Částečné zatmění Slunce z Kopřivnice Částečné zatmění Slunce z Kopřivnice | Podly

13:11 - zatmění v Číně končí, za chvíli by měl úplné zatmění přenášet ještě jeden webcast.

NASA TV bude úplné zatmění přenášet živě od 13:08 do 13:10:


Upozorňujeme, že stránky astro.cz jsou přetížené, jako ostatně cokoliv, co souvisí se zatměním, mějte proto trpělivost.


12:51 - Akce v ČR: Dobrý den, pozorování probíhalo a zatím ještě probíhá i u nás, i když jsme momentálně asi ta nejnešťastněji položená hvězdárna v celé republice. Půl hodiny přes začátkem úkazu se k nám začala od západu a jihu nasouvat oblačnost a přeháňka, a přímo na jihozád od nás rostla do výšky kupovitá oblačnost, která, jak se rozšiřovala, zcela zakryla Slunce. Až do 12:25 zatím nebyl jediný okamžik, kdy by obloha byla zcela čistá. I tak první část pozorování zatmění, jejíž větší část se z počátku odehrávala v přednáškovém sále, a teprve později u dalekohledů, navštívilo přes 50 návštěvníků, kterým se věnovalo asi 10 členů astronomického kroužku. Tedy shrnuto a podtrženo, první část od nás pozorovatelného zatmění z hlediska počasí dost katastrofální, zájem veřejnosti na to, jak to vypadalo venku, až překvapivě dobrý. Nejvzdálenější z nánštěvníků byli dokonce až od Olomouce. Nyní čekáme na zahájení webových přenosů z Ruska a Číny. Ing. Tomáš Metelka, Hvězdárna Uherský Brod

12:50 – sledujte vysílání NASA TV si budeme moci od 13:08 do 13:10 vychutnat úplné zatmění.

12:48 - Akce v SR: Dobry den v Kosiciach mame jasno, jemny opar, pocet navstevnikov zatial asi 50. Skupina clenov ASTRO klubu od nas robi pozorovanie zatmenia aj v Mnisku nad Hnilcom, kde o 15. vyrazame na expediciu Perzeidy. Foto poslem medzi 13. az 13,30 h. Zdravim. Peter Kanuk, CVC DOMINO, Kosice

12:48 - Akce v ČR: PROSTEJOV: 25 NAVSTEVNIKU, POLOJASNO, V PAUZACH V SALE PREZENTACE O ZATMENI SLUNCE, ZNACNY ZAJEM MEDII.

12:45 - Akce v SR: Z michaloviec pozdravuju pracovnici hvezdarne. Pocasie je u nas nadherne, na namesti v Michalovciach je mnozstvo ludi, preto ze tam ocenovali vojakov pri prilezitosti navratu z misii, takze pozorovatelov je dost. Doteraz sa do dalekohladu pozrelo okolo stovky ludi. Co je neprijemne, tak to je horucava. Hore na hvezdaren prislo len 12 ludi, tu v kupole je vsak prijemne. Gabriela Kramarekova

12:39 - Akce v ČR: V 11:30 SELČ na Hvězdárně Valašské Meziříčí stále ještě pozorujeme, i když se již pomalu blíží oblačnost. Návštěvníci pozorují dalekohledem v hlavní kopuli, využívají také dva přenosné dalekohledy v areálu hvězdárny. V přednáškovém sále probíhá počítačová prezentace "Zatmění Slunce a Měsíce". Nedočkaví návštěvníci si kupují filtry a pozorují úkaz i bez dalekohledu. Zatím se dostavilo 120 návštěvníků, další stále ještě přicházejí. Zdraví F. Martinek web

12:35 - do pásu úplného zatmění vyrazilo několik expedic. Jejich seznam je k dispozici zde. Na internetu jsou i online reportáže z průběhu některých expedic. Reportáže najdete na stránkách Západočeské pobočky ČAS a EAI.

12:34 – sledujte vysílání NASA TV, běží na něm live přenos z Číny!

12:32 - Slunce: zamění v Česku končí, zůstaňte ale u internetu, zveřejňujeme postupně snímky a brzy nás čeká úplné zatmění živě z Číny a Ruska!

12:28 - Akce v ČR: Počasí je výborné, pozorujeme Slunce i Venuši. Návštěvníků je zatím okolo 50, byla tu i Prima TV. Hvězdárna Ďáblice

12:28 - Akce v ČR: Stefanikova hvezdarna Praha, pritomno asi 200 lidi, v sale pripravena projekce z Novosibirsku, ve trech kopulich prohlidka probihajícího zatmení.... zdravi Standaweb hvězdárny

Částečné zatmění z Ostravy Částečné zatmění z Ostravy | Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy

Částečné zatmění Slunce z Ostravy.

12:25 - začal přenos na NASA TV. Doporučujeme naladit někde jinde, např. na www.nasa.gov/nasatv

12:22 - online přenos s těžkými obtížemi pokračuje.

11:59 – vážení čtenáři, kvůli přetrvávajícím problémům s krajně nespolehlivým serverem jsme nuceni online přenos minimálně dočasně ukončit. Za problémy se omlouváme, došlé zprávy z českých a slovenských hvězdáren zveřejníme později, stejně jako všechny došlé fotografie.

11:20 - Slunce: na severu Kanady právě začalo úplné zatmění Slunce.

Pás totality Pás totality | NASA

Průběh pásu totality. Na snímku jsou znázorněny časy maximální fáze (ve světovém čase UT. SELČ = UT + 2 hodiny) a délka úplného zatmění.

11:09 - Akce v ČR: Dobry den z Ostravy, máme jasno, pozorujeme, zatím dorazilo kolem 40 návštěvníků. Fotky pošleme později. Zdraví M. Vilášek, Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy, Ostrava

11:00 - Počasí v ČR: na většině území ČR je jasno až polojasno. Na Moravě a ve Slezsku oblačno.

10:55 - Slunce: Už i na severní Moravě začalo zatmění. Bohužel je tam oblačnost.

10:48 - Slunce: Na západním okraji ČR právě začalo částečné zatmění. Severovýchod ze začátku dočká za několik minut.

10:34 - pokud chcete zjistit přesný čas zatmění pro jakékoliv místo na světě, doporučujeme mapu od Google. Postup je jednoduchý: na mapě najdete požadované místo a kliknete na něj levým tlačítkem myši. Objeví se menší bublina a v ní požadované časy. Údaje jsou ve světovém čase (UT). Pro náš středoevropský letní čas je nutné přičíst dvě hodiny. Nechybí ani údaj o fázi (maginutede). Upozorňujeme, že stránky jsou přetížené, jako ostatně cokoliv, co souvisí se zatměním.

Tabulku s termíny zahájení vysílání přenosu zatmění Slunce na jednotlivých serverech můžete nalézt zde.

10:31 - Slunce: zatmění Slunce začíná! Na severu Kanady už mohou začít pomalu pozorovat částečné zatmění. V ČR se začátku dočkáme přibližně za 20 minut.

10:22 - Online přenosu se mohou zúčastnit i čtenáři blesk.cz a astro.cz. Pošlete své postřehy ze zatmění Slunce! Poslat můžete i fotografie úkazu nebo pozorování (pozorovací stanoviště apod.). Fotografie přijímáme v průběhu online přenosu nejméně do 13:00. Fotografie samotného úkazu i po skončení přenosu. Své postřehy a snímky můžete během přenosu posílat na email: kubala@astro.cz.

10:18 - Počasí v ČR: při pohledu na snímek z družice se zdá, že nad územím ČR je v tuto chvíli jasno až polojasno.

10:08 - částečné zatmění začíná v České republice přibližně v 10:50. Sluneční kotouč bude zakryt maximálně z 25%. Přesné údaje pro větší města ČR najdete na obrázku níže. Úplné zatmění začne nejdříve na severu Kanady v poměrně nehostinných oblastech okolo 11:20 a skončí o dvě hodiny později na jihovýchodě Číny. Nejvíce expedic je v Rusku a v Číně a odtud budeme moci pozorovat úplné zatmění živě na internetu průběžně od 12:45 do 13:20. O jednotlivých přenosech vás budeme informovat.

Časy zatmění ve vybraných městech ČR Časy zatmění ve vybraných městech ČR | astro.cz, Petr Sobotka

10:03 - vítejte u online přenosu ze zatmění Slunce. Kromě informací z České republiky vás provedeme i přímými přenosy z pásu úplného zatmění. Proto sledujte online přenos i po skončení částečného zatmění u nás!