Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tučňáci doputovali až na brazilskou pláž

Autor: ČTK - 
31. července 2008
09:28

Z chladných vod Patagonie a Antarktidy doputovalo k údivu vědců hejno asi tří stovek tučňáků až na brazilskou pláž ve státě Bahia, který leží v pásmu těsně pod rovníkem.

I když na jižní polokouli je nyní chladnější zimní počasí s teplotami kolem 20 stupňů Celsia, brazilští biologové prý dosud tučňáky tak daleko od jejich přirozených hnízdišť nikdy nespatřili.

"Je to něco neslýchaného. Máme dokonce zprávy, že tučňáci se objevili až v Aracaju," řekl Adelson Cerqueira Silva z národního úřadu pro životní prostředí. Aracaju je přímořské letovisko, které je zároveň hlavním městem státu Sergipe ještě blíže k rovníku.

Podle Silvy někteří z tučňáků uhynuli, někteří ale svou pouť přežili. Biologové odhadují, že zvířata možná tak daleko na sever zanesly silné oceánské proudy. Vysvětlením ale může být také to, že se ptáci vydali na cestu kvůli nedostatku potravy.


Tučňáci žijí jen na jižní polokouli. K vidění jsou kolem Antarktidy a na pobřežích kontinentů a ostrovů, které omývají studené proudy mířící od Antarktidy na sever, tedy i v jihoamerické Patagonii.