Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Zapomeňte na zmrzlinu, objednejte si chilli

Dejte si sprchu, ale rozhodně ne ledovou!
 (Autor: scom)
Autor: Renata Vyšínová - 
31. července 2008
05:00

Když si sluníčko konečně vzpomene, jak má vypadat pořádné léto, měli bychom se radovat.

I když jste právě v kanceláři, v nacpané tramvaji nebo obchodě za pultem... Pojďte užít tepla a sluníčka. Když k tomu přidáte pár rad Blesku, měli byste i teploty nad třicet zvládnout hravě a zdravě...

Jako by se dostalo rovnítko mezi slova slunce a rakovina kůže. Je pravda, že 'hubnoucí' ozónová ochrana planety 'do nás' pouští stále více UV záření, ale naštěstí už koupíte krémy s tak vysokým faktorem, že po jejich použití můžete zase myslet na to, že opalování může být i příjemné. Přidejte k tomu ještě pravidelnou dávku betakarotenu a zlatavá barva kůže vydrží o hodně déle.

7'ožehavých' letních rizik

1. Au, to sluníčko pálí...

Přehnali jste to s opalováním? Hodně pijte, dopřejte si hodně vitaminu C a E a mažte postižená místa bílým jogurtem nebo panthenolem. A pro příště si pamatujte, že opalovací krém je zapotřebí nanést nejméně půl hodiny před pobytem na slunci a opakovat nátěr pravidelně. A samozřejmě - opalovat se a ne grilovat!

2. Brýle a čapka jsou nutností!

Přehřívání hlavy a namáhání očí může způsobit bolesti hlavy, zvýšenou únavu. Navíc megadávky slunce nejsou balzámem ani pro vlasy a pokožku hlavy - a tu ochranným krémem neošetříte! Pokud víte, že budete na slunci dlouho, bez brýlí a čapky nebo klobouku se neobejdete!

3. Do sklenky nejlépe vodu...

Dát si večer na zahrádce drink k létu patří, ale přes den by se ve vaší sklenici měla objevovat hlavně voda - a nikoli ledová, stačí, aby měla pokojovou teplotu. Ledový nápoj totiž ochladí přesně jen v momentě, kdy ho polknete. Pak dá tělu jasný pokyn 'zahřej se, to studí!'... To samé platí i o zmrzlině!

4. Alkoholu se raději vyhněte

I když vám ve chvílích žízně mozek nabídne velmi realistický obrázek oroseného půllitru s pivem, zažeňte ho. Alkohol kvůli vedru násobí svůj vliv na organismus, rychleji se opijete a rozproudíte si krev - čili je vám ještě větší vedro. Stejné je to i s nápoji, které obsahují kofein, ten také zvyšuje krevní tlak.

5. Jídlo může ochlazovat

V horku to, co jíte, může být klidně studené. Hodí se čerstvá zelenina - ideální jsou rajčata, těstovinový salát... Inspirujte se u obyvatel jižních zemí - jejich pikantní pokrmy roztáhnou póry, více se potíte a tím pádem chladíte. Vyhněte se naopak všemu sladkému - to organismus zahřívá - takže další důvod vynechat zmrzlinu! V parném dni je lepší jíst co nejméně, ale nehladovět. Organismus bez energie nemůže rychle regulovat teplotu a stačí ofouknutí a nastydnete.

6. Nenervujte se zbytečně!

Stresující porada, hádka se šéfem o prémie nebo s partnerem o obsahu ledničky... všechno, co vás rozpálí a naštve se snažte odložit na chladnější dny. Díky vedru jsou všichni nervózní.

7. Dejte si pozor na srdce!

Všichni lidé s nemocným srdcem, s vysokým tlakem, epileptici a astmatici vědí, že je pro ně horko rizikem. Takže žádné frajeřiny na pláži a hlavně pozor na rychlé ochlazení studenou sprchou nebo skokem do vody! Ovšem ani zdravý jedinec by neměl riskovat. Imunita se ve vedru snižuje a v organismu díky stresu z horka vzniká chaos, kterého může využít do té chvíle skrytá infekce...

Jak přežít horko zdravě?

* Nikdy se neochlazujte příliš - tepelný šok z ledové vody ve sprše nebo sklenici nastartuje k tělo k obraně - začne se zahřívat...

* Tělo se ochlazuje pocením - antiperspiranty ho omezí a tak se začnete přehřívat. Volte tedy spíše deodoranty a skočte častěji pod vlažnou sprchu.

* Pocením tělo ztrácí vodu, musíte ji doplnit. Ovšem pozor, abyste to nepřepískli - uvědomte si, kolik vypijete průměrně a tuto dávku zdvojnásobte. Přílišné 'nalévání' zatěžuje tělo - i srdce! Neposlouchejte tedy dobré rady o nejméně třech litrech denně!

* Klimatizace je skvělá, pokud je nastavena na teplotu o 5 °C nižší, než venku.

* Větrák směřující přímo na vás (v kombinaci se zapocením) je často příčinou nastuzení i zablokovaných zad.

 

Jak si můžete léto užít, ikdyž chodíte do práce? Čtěte zde!