Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zatmění slunce po internetu

zatmění slunce
zatmění slunce  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
29. července 2008
07:30

Úplné zatmění Slunce, které nastane v pátek v některých oblastech Ruska, Číny či Kanady, bude v přímém přenosu k vidění i na internetu.

Ti, kdo chtějí tento jev naživo pozorovat a zároveň nemají šanci se osobně dostat do míst, kde to bude možné, budou mít šanci například na webových stránkách amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Za úplným zatměním Slunce by museli Češi vyrazit do středního Ruska, Mongolska nebo do Číny. Pás totality, kde bude zatmění nejlépe pozorovatelné, začíná na severu Aljašky a táhne se přes Arktidu včetně Grónska a dále přes Rusko až do Číny. I obyvatelé těchto odlehlých oblastí ale nakonec nemusejí mít štěstí - meteorologové totiž předpovídají, že v pátek s největší pravděpodobností nebude příliš dobrá viditelnost.

Úplné zatmění slunce bude 1. srpna trvat přesně dvě minuty a 27 sekund. Částečné zatmění ale bude v pátek dopoledne pozorovatelné i v Česku. I když při něm Měsíc zakryje jen zhruba pětinu slunečního kotouče, nenechá si ho většina lidí ujít. Příští zatmění Slunce, opět jako částečné, bude možné v Česku pozorovat 4. ledna 2011.