Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Fossett svou smrt údajně jen předstírá

Steve Fosset
Steve Fosset  (Autor: wikipedie.cz)
Autor: Famous - 
28. července 2008
12:06

Podle amerických vyšetřovatelů Steve Fossett žije. Jejich objevy totiž nasvědčují tomu, že nezahynul, ale svou smrt jen předstírá.

Podnikatel a dobrodruh přitom zmizel loni v září, kdy se měl jeho lehký letoun zřítit v poušti Nevada. Jenže britský deník Daily Telegraph teď přináší výpověď vyšetřovatelů, podle nichž Fossett žije a skrývá se neznámo kde.

"Hledám ho a zachraňuji už čtrnáct let. Fossett by mohl být skutečně nalezen. Není to o tom, že bychom se nedívali pořádně. Našli jsme šest jiných letadel, když jsme po něm pátrali. Jsme dobří v tom, co děláme," uvedla podplukovnice Cynthia Ryanová z Civilní letecké hlídky.

Fossett, jenž po mnoha pokusech jako první na světě obletěl Zemi v horkovzdušném balóně bez mezipřistání, se stal v americké historii nejhledanějším nezvěstným. Pátralo po něm několik tisíc lidí, řada expertů procházela také záběry pouště ze satelitu zveřejněné na internetu.

Podle Ryanové je zmizení možná řešením Fossettových soukromých problémů v podnikání. Vyšetřovatelka tvrdí, že totiž existuje řada sporných objevů, které dokonce vyvracejí, že by se Fossett vůbec kdy zřítil. Startovat ho přitom viděl jediný svědek – pilot ze stáje hotelového magnáta Barrona Hiltona.

Tento svědek tvrdí, že ho Fossett požádal, aby mu připravil letadlo, ačkoli to nikdy předtím neudělal. Podle Ryanové také dobrodruh nevzal na palubu s sebou pohotovostní výbavu pro případy havárie či nouze. Sporný je také výběr letounu Bellanca Citabria Super Decathlon, který lze podle odborníků velmi rychle a snadno rozebrat.

Jako důvod Fossettovy hry na schovávanou se jeví pojišťovací podvod. Londýnská společnost Lloyd´s totiž musí vyplatit na smrt dobrodruha 25 milionů liber – asi 750 milionů korun.

"Zjistil jsem, že neexistuje vůbec žádný důkaz pro to, že je Steve Fossett skutečně mrtvý. Nejsem zastánce konspiračních teorií, jsem muž, který se tady opírá o důkazy, a skutečně mě nezajímá, jestli živý je nebo není, pro mě to nemá žádný význam. Já se zajímám o jediné – o pravdu – a řádné kriminální vyšetřování zmizení tohoto muže nebylo nikdy vedeno ochránci práva či úřady státu Nevada," tvrdí expert Robert Davis, jenž připravuje pro pojišťovnu Lloyd´s podklady nutné k výplatě pojistky, k níž zatím nedojde právě kvůli pochybnostem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině