Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hlemýždi soutěžili v rychlostních závodech

Cíl - 19:20 - 8,2 metru
Cíl - 19:20 - 8,2 metru  (Autor: Jiří Rubeš)
Autor: Famous - 
23. července 2008
12:59

Tři stovky hlemýžďů se zúčastnily závodů, které hostilo britské město Congham. Každoroční rychlostní klání letos přilákalo také rekordní počet diváků.

Princip soutěže je jednoduchý. Hlemýždi se umístí do středu hřiště a musejí se co nejrychleji doplazit ke vzdálené značce.

Závody pravidelně vyhrává hlemýžď, který se řídí heslem, kdo maže, ten jede. Způsob, jak přimějí svého hlemýždě produkovat co největším množství slizu a dopravit se tak do cíle co nejrychleji, si nechávají trenéři pro sebe.

Superhlemýžděm se letos stal Heikka třináctileté Georgie Browové, který se přeplazil přes cílovou pásku v čase tři minuty a dvě vteřiny. Hlavní cenou pro vítěze, jež získal jméno podle kolegy Lewise Hamiltona z Formule 1 Heikkiho Kovalainena, byl obří stříbrný korbel po okraj nacpaný čerstvým hlávkovým salátem.

Heikka ale je stěží mohl překonat rekord, který drží od roku 1995 hlemýžď Archie. Ten se odplazil do cíle za rovné dvě minuty. Hlemýždí závody se konají v Conghamu od šedesátých let, kdy je zde začal pořádat Tom Elwes, jež je okoukal ve Francii.