Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tlustí Američané žijí hlavně na jihu

Hamburger
Hamburger  (Autor: wikipedia.cz)
Autor: ČTK - 
22. července 2008
07:43

Nejvíce obézních Američanů žije v jižanských státech. Odborníci se domnívají, že jde o důsledek místních stravovacích návyků, chudoby a složení obyvatelstva. Obézní je téměř každý třetí obyvatel státu Mississippi.

 

Obézní dospělí lidé tvoří přes 30 procent populace také v Alabamě, Louisianě a Tennessee. Podobná situace je i v Západní Virgínii.

Naopak nejštíhlejší obyvatelstvo má stát Colorado, kde je obézní pouze necelá pětina občanů. Vyplývá to z obsáhlé anonymní telefonické ankety. Nyní zveřejněné výsledky se podle studie v zásadě neliší od tří předchozích šetření.
Ačkoli průzkum zjišťoval úroveň obezity mezi dospělými, podobná situace je údajně i u dětí. "Většina studií o obezitě u dětí ukazuje, že na jihu USA jsou ty nejvyšší hodnoty," uvedla v tisku docentka lékařské fakulty v Atlantě Miriam Vosová.

V celostátním průměru je obézních 26 procent Američanů. Z černochů trpí obezitou 36 procent, z hispánců 28,5 procenta a z bělochů 24,5 procenta.
Za tloušťkou na americkém Jihu vidí odborníci tradiční jižanskou stravu s vysokým obsahem tuků a smažených jídel. V těchto oblastech je také více zastoupeno vesnické obyvatelstvo a černošské ženy - skupiny, které mají obecně větší tendenci k obezitě. Možným dalším faktorem je větší chudoba, protože zdravější a méně kalorické potraviny jsou zpravidla dražší.

Proč je na tom Coloredo lépe?

Na Jihu jsou také častější příčinou úmrtí srdeční choroby a mrtvice, tedy zdravotní rizika, která lékaři dávají do souvislosti s vysokou nadváhou.
Colorado má naopak pověst státu, jehož obyvatelé žijí zdravěji. Mají více pohybu, mimo jiné i díky množství pěších a cyklistických stezek. Vyšší nadmořská výška státu také způsobuje, že lidský organismus zpracovává potravu lépe.