Ke cvrčkům s karamelem oplatek s moučnými červy

Autor: Miroslav Homola - 
22. července 2008
05:00

Kakaový sorbet na sladké strouhance, puding ochucený zkaramelizovanými cvrčky a k tomu na ozdobu i chuť oplatek s moučnými červy spolu s pralinkou plněnou cvrčkem? Proč ne! Ochutnejte!

Noem arch je jediným zařízením u nás, který servíruje brouky.

"Někdy těchto desertů prodáme pět, někdy deset za den. Češi a vůbec Evropané jsou k hmyzu dost nedůvěřiví. Ovšem díky vzrůstajícímu zájmu budeme na jídelníčku mít už na podzim menu asi z pěti druhů sladkých i slaných pokrmů z brouků," říká kuchař restaurace Petr Ocknecht.

Kulinařině s hmyzem propadl před pěti léty. "Hmyz má mnoho úžasných vlastností. Mravenci obsahují železo, švábi zase omega 3 kyseliny," říká Petr, který čtenářům Blesku radí: Suroviny kupujte zásadně od chovatelů. Hmyz nikdy nechytejte v přírodě. Nevíte, co sežral a čím může být infikován."

A příprava? Ta podle něj vůbec není složitá. Záleží na fantazii. Nejjednodušší je začít s moučnými červy.Dva dny je zakrmíte např. ovocem, pečivem, záleží na požadované výsledné chuti brouka. Pak se nechají 2 dny vyhladovět, aby se vyčistili. Prudce spaříme ve vodě a připravujeme. Sladké způsoby na karamelu, v palačinkovém těstě apod. Nebo v pánvi wok se zeleninou, nebo pouze osmažené jako brambůrky osolené a pěkně křupavé k televizi. Největším nedostatkem Evropanů je, že dokáží pozřít jen určité množství hmyzu. Pak si tělo řekne dost. Tedy hmyz je pro nás zatím jen jako pochoutka, zasytit se s ním nedokážeme.

(O tom, že hmyz na talíři ochutnaly i slavné osoby, čtěte zde.)